Saveta o tome koji je najbolji jelovnik za nas ima zaista mnogo, ali neki od njih potiču još iz perioda naših baka, a neki su posledica loše interpretacije. Krajnje je vreme da se razjasni šta je od ovoga tačno, a šta nije.
1. Sirovo povrće ukusnije od kuvanog
Teorija da su spanać i šargarepa zdraviji ukoliko se jedu sveži - jednostavno nije tačna! Iako oni prilikom kuvanja izgube nešto vitamina, činjenica je da naše telo mnogo bolje apsorbuje vitamine iz kuvanih namirnica. Takođe, sirovo povrće neretko izaziva nadutost.
2. Ne pij vodu nakon povrća
"Nemoj da piješ vodu, sad si jeo jabuke", rečenica je koju smo skoro svi čuli u detinjstvu. Međutim, ovaj savet je preteran. Bolovi mogu da nastanu samo ako voće počne da fermentiše u želucu, a za to su potrebne bakterije koje su ranije u maloj količini postojale u vodi. Danas je kvalitet vode dobar, tako da posle voća slobodno smete da se napijete vode, ako ste žedni.
3. Bela čokolada
Mnogi veruju da je zdravija od mlečne čokolade jer što sadrži više mleka, ali ni ovo nije tačno. Količina masti i mleka u njima jedva da se razlikuju, a mlečna sadrži i kakao. Najzdravija je crna čokolada, jer od svih sadrži najmanje šećera i najveći procenat kakaoa.
4. Kafa nije zdrava
Kafa nije nezdrava! Kofein koji sadrži je diuretik, pa posle uživanje u kafi neki moraju u toalet, a na taj način organizam ne gubi više tečnosti. Istraživanja su pokazala da ovaj napitak u određenoj meri štiti od dijabetesa (nezaslađen), povećava koncentraciju i pozitivno deluje kod astme. Naučnici su čak došli do saznanja da starije žene koje dnevno popiju dve do tri šoljice kafe ređe dožive moždani udar.
5. Pečurke treba odmah pojesti
Pre pronalaska frižidera smatralo da se jelo od pečuraka mora odmah pojesti. Danas nema mesta za to ako ostatak pečuraka odmah stavite u njega. Da ne biste rizikovali, jela od pečuraka čuvajte najviše 24 sata i neposredno pre služenja ih podgrejte da biste ubili moguće bakterije.
Bonus video: