Izuzetno Korisna

ZAŠTO JE SUPA OD KOSTIJU ODLIČNA ZA ZDRAVLJE: Korisna je protiv prehlade, čuva zglobove, kožu, kosu i nokte

Supa od kostiju donosi brojne blagodeti za naše telo, a posebno je preporučljivo da je konzumiramo tokom hladnih dana.

Lepi & Zdravi
13:13h Autor:
ZAŠTO JE SUPA OD KOSTIJU ODLIČNA ZA ZDRAVLJE: Korisna je protiv prehlade, čuva zglobove, kožu, kosu i nokte
Supa od kostiju, Foto: Shutterstock

Kraljica među svim supama, bar što se zdravlja tiče, zasigurno je ona od kostiju. Ovaj specijalitet ljudi su koristili još od praistorije. Naime, želeli su da iskoriste svaki deo plena koji su ulovili, pa su životinjske kosti prelivali kipućom vodom i time se hranili. Kasnije su otkrili da ta tečnost čuva njihovo zdravlje, jača kosti, daje im energiju, čuva ih od kožnih bolesti, pomaže da bolje spavaju i pruža još mnogo zdravstvenih dobrobiti.

supa, jesti supu
foto: Shutterstock

Superhrana

Supa, zapravo temeljac kojim prelivamo rižota, sosove, gulaše, kroz istoriju se kuvala u loncima naših baka i bila je obična seoska poslastica koja se preko noći pretvarala u ladetinu - specijalitet koji ili jako volimo, ili ga ne podnosimo. Danas je supa od kostiju čudo nutricionizma, koje se priprema u najboljim restoranima i sinonim je za superhranu.

Prirodni kolagen

Supa od kostiju se priprema od junećih, svinjskih, pilećih ili ribljih kostiju dugim iskuvavanjem, koje može da traje i po nekoliko sati. Kostima se obično dodaje povrće poput šargarepe, peršuna, luka i celera, a nekad se kosti iskuvavaju same. Ovu supu je potrebno kuvati dugo kako bismo izvukli kolagen, protein koji deluje kao lepak koji naše telo drži na okupu. Kad bi se izvadio sav kolagen iz kože, ona bi se raspala poput smese za palačinke bez jaja.

Puna magnezijuma i kalcijuma

Upravo zbog visoke koncentracije kolagena, supa od kostiju je čarobni napitak koji čuva zglobove, zube, kožu, kosu i nokte. Bogata je i kalcijumom, magnezijumom, fosforom i aminokiselinama, koji podstiču rane da brže zacele i imaju protivupalno dejstvo.

Treba je kuvati dugo da bismo izvukli kolagen, protein koji deluje kao lepak koji naše telo drži na okupu

Uzmite je čim nos procuri

Tokom hladnijih meseci pileća supa je glavni borac protiv prehlade, a najbolje ju je popiti iz šoljice, poput prirodnog leka koji deluje skoro odmah.

Odlična za zdravlje žena

Ženama u postmenopauzi se preporučuje da neretko pojedu tanjir supe od kostiju.

Želatin je dobar za probavu

Nikako ne smemo da zaboravimo da spomenemo i dobrobit želatina, koji se takođe nalazi u kostima, a odličan je za probavu.

Dobra protiv nesanice

Stručnjaci savetuju da osobe koje se bore s nesanicom pre spavanja takođe treba da konzumiraju supu od kostiju, piše Zadovoljna.hr

supa od kostiju, supa
foto: Shutterstock

KAKO SE SPREMA?

Potrebno je:

  • 4 do 6 kg kosti (najbolje onih od buta, rep, vrat, zglobovi, tetive, rebra...)
  • 8 litara vode
  • povrće po želji (luk, beli luk, celer, šargarepa...)
  • začini po želji

Priprema:

1. Kosti stavite u hladnu vodu i dodajte začine. Najbolje je koristiti samo so i biber.

2. Sve dok voda ne provri, kuvajte na najjačoj temperaturi. Napraviće se pena, pa je kašikom uklonite ako želite da supa bude bistra. Nakon vrenja, smanjite na najmanju temperaturu.

3. Kuvajte poklopljeno oko pet-šest sati (što duže, to bolje), pa dodajte povrće. Neka luk i beli luk ostanu u ljusci. Nastavite da kuvate još minimum sat vremena poklopljeno.

4. Supu ocedite, začinite i na samom kraju dodajte rezance ili knedle od griza i peršun.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs