Bilo da koristite batat u nekom fensi jelu ili samo ispečete jedan u rerni za brzu večeru, znajte da koristite povrće koje je veoma zdravo. Slatki krompir je prepun minerala, vlakana, vitamina i fitonutrijenta – oni pomažu i vašem telu i umu.
I ne samo to, batat je veoma jednostavan za pripremu, možete ga pripremati na najrazličitije načine, od pečenja do pirea.
S obzirom na sastojke ovaj potaž je bogat vitaminima, mineralima i vlaknima, a sve to doprinosi mršavljenju i čišćenju organizma od nakupljenih toksina.
Niske je kalorijske vrednosti, pa je možete jesti do mile volje. Ukoliko vašu uobičajenu večeru zamenite ovom supom, primetićete jako brzo razliku u kilaži.
Sastojci:
- 1 veći batat
- 3 srednje šargarepe
- 20 gr skuvanog pasulja
- 1 crni luk
- 3 češnja belog luka
- 1 celer
- 1 kašičica mlevene crvene paprike
- 1 kašičica mlevenog čilija
- 1 lovorov list
- so i biber
- 1.5 litra bujona od povrća
- 3 kašičica maslinovog ulja
Priprema:
Oljuštite batat i šargarepu, operite i isecite na male kocke. Luk i celer iseckajte što sitnije i izgnečite beli luk.
Maslinovo ulje zagrejte u dubljoj šerpi i dodajte crni luk, pa zatim dinstajte dok ne porumeni i dodajte i beli luk. Nakon toga dodajte i celer i sonstajte još minut, dva.
Dodajte i ostale sastojke, batat, šargarepu, so, biber, čili, mlevenu papriku i lovorov list, pa sve to prelijte bujonom i ostavite da se kuva.
Kada primetite da su batat i šargarepa omekšali, dodajte i pasulj.
Nakon kuvanja, štapnim mikserom ili blenderom izmiksaje sve kako biste dobili krem supu.