Možete je nazvati i kim čorba, ili klin čorba, prežgana juha... mnogo naziva za jedno obično, jeftino i jednostavno jelo od "ničega", tačnije mnogo naziva za čorbu od uprženog brašna.
To "od ničega" može malo da se obogati i postane "čorba od malo čega", baš kao i klin čorba iz narodne priče.
Došao putnik namernik jednoj babi u kuću i tražio nešto za jelo. Ona mu odgovori kako nema ništa. Tada on reče: "A ti mi daj barem jednu šerpu i malo vode da napravim klin čorbu".
Baba mu dade, a on u šerpu stavi gvozdeni klin, nalije vodom i stavi je na vatru. Kad poče da vrije on zatraži od babe i malo soli da posoli čorbu. Zatim zatraži, malo brašna, pa malo masti, pa jaje,... a baba mu sve to dade, samo da vidi šta će na kraju od te čorbe ispasti. Čovek na kraju izvadi klin, a čorbu pojede...
Sastojci:
- 1 supena kašika putera (može i neke druge masnoće)
- 1 supena kašika brašna
- 2 čajne kašičice mlevene crvene paprike
- 1 l vode
- malo bibera
- 1 vrhom puna čajna kašičica soli
- 1 jaje za umutiti
- 2-4 jajeta (opcionalno) za serviranje
- 1-2 lovorova lista
Priprema:
- Staviti puter u šerpu i sačekati da se otopi na blagoj vatri... Dodati kašiku brašna, malo promešati, dodati mlevenu crvenu papriku, vodu, biber, so...
- Kada čorba provri, lagano usuti jedno umućeno jaje, pritom svo vreme treba mešati čorbu, tako će se jaje pretvoriti u formu tankih i kratkih niti poput rezanaca.
- Dodati lovorov list i po želji još neumućeno jaje, (možete dodati po 1 celo jaje za svaku osobu kojoj ćete servirati) ali BEZ miješanja, kako bi se skuvalo celo u komadu.
- Kuvati 3-5 minuta.
Bonus video: