BOSANSKA PITA RAZLJEVUŠA: Nema mekšeg i jednostavnijeg starinskog jela od ovog, a 1 sastojak daje poseban ŠMEK

Bosanska pita razljevuša pravi se na veoma jednostavan način, a ukus je božanstven.

Recepti
Autor:
BOSANSKA PITA RAZLJEVUŠA: Nema mekšeg i jednostavnijeg starinskog jela od ovog, a 1 sastojak daje poseban ŠMEK
Foto: Ptintscreen Youtube/ Kuhinja Valentina Mašković

Sastojci:

  • 3-4 jaja
  • 50 ml ulja
  • 4 kašike pavlake
  • 200 ml mleka
  • 200 ml vode
  • 3 čaše (200 ml) brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • 400 g sira
  • 100 g putera ili 1 kašika masti

Preliv:

  • 1 kašika kajmaka
  • 2 dl vode

Priprema:

Umutiti jaja, pa im dodati ulje, mleko i vodu i sve lepo sjediniti. Zatim dodati pavlaku (može i kajmak) i mutiti dok se ne sjedini. Dodati brašno i prašak za pecivo i lagano mutiti, da se dobije glatka smesa, pa dodati izmrvljeni sir, te lagano promešati.

U tepsiju staviti maslac ili mast, pa ostaviti da se rastopi, a zatim izliti smesu u tepsiju. Peći oko pola sata, na 200 stepeni. Iseći na kocke i servirati po želji.

Preliv: Zagrejati vodu, pa dodati kajmak i malo masti. Sve promešati dok se ne rastopi, pa preliti razljevušu. Inače, preliv ovoj piti daje poseban ukus.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs