Grašak spada u mahunarke bogate dijetalnim vlaknima, lako svarljivim proteinima i vitaminima A, B1. B2, B6 i C, kao i mineralima (gvožđe, kalijum, natrijum, kalcijum i magnezijum). Poboljšava imunitet, osigurava stalni priliv energije, jača kosti i srce i idealan je za osobe koje su hronično umorne i pod stresom.
Jedno je od najstarijih povrća koje se i dalje priprema u skoro celom svetu i postao je tradicionalno jelo svih naroda sveta. Autor prve antičke zbirke recepata, rimljanin Gabius Apicius, opisao je devet načina pripreme graška, što potvrđuje njegovu važnost i upotrebu od najranijih vremena. Gusta supa od graška bila je u rimskom carstvu dnevna hrana robova, radnika i gladijatora.
Cela biljka graška je izuzetno korisna jer se u poljoprivredi koristi kao zeleno đubrivo pošto se na korenu talože bakterije koje obogaćuju zemljište azotom.
Možete ga poslužiti samostalno, sa mladim krompirom ili knedlama ali i kao prilog različitim jelima od mesa.
GRAŠAK
Sastojci:
- 500 g očišćenog mladog graška
- 2 glavice crnog luka srebrenjaka
- 3 kašike ulja ili putera
- 1 kašika soli
- ½ kašičice bibera
Postupak:
Izdinstati mladi luk isečen na kockice na ulju, dodati mladi krompir i grašak, pa naliti vrućom vodom sa 2 prsta iznad povrća. Kada provri kuvati 15-tak minuta pa zakuvati knedle i kuvati još 10 minuta na laganoj vatri. Probati pa posoliti ukoliko treba i posuti peršunom.
KNEDLE (noklice) od brašna i jaja
Sastojci:
- 1 jaje
- oko 70 g brašna
- malo vode
Postupak:
Umešati sve zajedno, ostaviti da malo odstoji pa kašičicom dodavati u ključajući grašak i sve zajedno kuvati oko 10ak minuta.
SALATA
Sastojci:
- 1 mala salata puterica
- 400 g sveže očišćenog graška
- 12 kozjaka (šalota) ili mladog srebrenjaka
- 4 grančice peršuna ili
- 1 mali bouquet garni
- (1 grančica timijana, 2 grančice peršuna i malo estragona)
- 100 g putera
- 2 dl vode
- 1 kašičica soli
- ½ kašičice šećera
Postupak:
Ukloniti spoljašnje listove salate, izvaditi koren i preseći salatu na 4 dela. Salatu dobro operemo, ocedimo i labavo svežemo koncem. Četvrtine salata stavimo u šerpu i na njih uspemo grašak, Luk očistimo i stavimo u grašak. Peršun operemo, zavežemo koncem i stavimo na povrće.
Puter isečen na listiće rasporedimo po povrću, dolijemo vodu, pospemo solju i šećerom i sve pokriveno stavimo da se kuva na blagu vatru. Kada provri jednom blago promešamo, poklopimo i kuvamo još 30-tak minuta. Šerpu povremeno protresemo. Kada je gotovo, uklonimo peršun, skinemo konac sa salate, prebacimo pažljivo u činiju za serviranje i poslužimo.
Odlično ide uz meko, kratko pečeno meso. Da bi se pojačao ukus graška, umesto vodom može se naliti supom u kojoj su dodate mlade mahune graška.