AKO IDETE U KREVET KASNO, SLEDEĆE NAMIRNICE MOŽETE BEZ GRIŽE SAVETI POJESTI PRE SPAVANJA: One ne remete san i ne goje

Ukoliko ležete kasno i osećate glad kada odete u krevet, obično ćete uzeti prvu namirnicu koja vam je pri ruci, i to bude najčešće neka grickalica ili slatkiš, što nikako nije dobro ni za vaš organizam, ali ni za san.

Lepi & Zdravi
02:39h Autor:
AKO IDETE U KREVET KASNO, SLEDEĆE NAMIRNICE MOŽETE BEZ GRIŽE SAVETI POJESTI PRE SPAVANJA: One ne remete san i ne goje
Koje namirnice je najbolje jesti pre spavanja?, Foto: Shutterstock

Svi ljudi koji ležu kasno, dodatno bi trebalo da obrate pažnju na svoje zdravlje, jer je san neprocenjiv za regeneraciju čitavnog organizma. Nekada znaju veoma da ga remete namirnice koje konzumiramo pre samog odlaska u krevet. Zato, ukoliko vam je već neophodna večera u stine sate, obavezno izaberite proizvode koji vam neće naškoditi.

Pidžama, Spavanje
foto: Shutterstock

Slatkiše uveče uvek zaobilazite, jer sećer tek nakon nekoliko sati počinje da deluje u našem organizmu. Pa tako postoji mogućnost da se probudite u toku noći i da vam se više ne spava, dok ćete se ujutru osećati umorno i iscrpljeno.

Sledeće namirnice su odlične za bezbrižan san:

1. Za proizvodnju melatonina

Melatonin je hormon zadužen za spavanje, pa je preporučljivo da pre spavanje konzumirate namirnice koje ga sadrže. Počnite da jedete trešnje, bundevine semenke (bele semenke) i kokice. Semenke su bogate i magnezijumom koji će pomoći vašim mišićima da se opuste, što dovodi do lakšeg padanja u san, dok su kokice bogate serotoninom - hormonom koji reguliše ciklus spavanja.

Bundeva
foto: Shutterstock

2. Utiču na hrkanje

Hrkanje nikada nije bilo dobro, a ni prijatno - pogotovo za osobu koja spava pored vas. Pre spavanja pojedite citrusno voće - limun, grejp, pomorandžu il mandarinu jer je bogato vitaminom C koji reguliše hrkanje. Jednostavno napravite salatu od ovog voća ili svako veće menjajte voće i jedite ga kao zdravu večeru/užinu.

Mandarina
foto: Shutterstock

3. Za lepe snove

Verovali ili ne, ali hrana koju jedemo može imati uticaj na ono što sanjamo. Noćne more i manje ružni snovi nikome nisu strani, ali ih svejedno nikako ne volimo. Pre spavanja, pojedite namirnice koje su bogate magnezijumom i tako ćete sebi obezbediti mirniji san.

Sir
foto: Profimedia

Za lepše snove, pojedite malo sira za večeru, kao i namirnice bogate vitaminom B6 - poput banana i tunjevine.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs