Svetska zdravstvena organizacija je još 1980. godine selen prepoznala kao nutritivni element.
Selen je snažan antioksidans, a evo i u kojim namirnicama se nalazi najviše:
- Brazilski orasi - najveća zastupljenost.
- Morski plodovi (lignje, alge, dagnje, rakovi)
- Kokos
- Pistaći
- Tunjevina
- Bukovača i vrganji
- jaja,
- beli luk
- sirova mast,
- kukuruz
- priinač
- pasulj
- ovsena kaša
- grašak
- heljda
Zašto treba da jedemo proizvode koji su bogati selenom?
Selen aktivira imunološku odbranu tela, ima antioksidativne sposobnosti.. Ako telu nedostaje selen, može da dođe do distrofije srčanog mišića, pate krvni sudovi, jetra i pankreas.
Takođe je otkriven efekat Selena na reproduktivnu funkciju. Muškarci su uz razumnu upotrebu Selena rešili problem neplodnosti, a lepši pol smanjio rizik od pobačaja.
Ispitivanja rađena na životinjama su pokazala da što je veći nivo selena u organizmu, to su manje mogućnosti za razvoj tumora.
Pored obolelih od karcinoma, nedostatak Selena javlja se kod pacijenata sa cističnom fibrozom, policističnom bolešću, bronhijalnom astmom, bolestima štitne žlezde, autoimunim bolestima, alkoholizmom.