Svi mi želimo da se hranimo zdravo, ali malo ko od nas zna kako i na koji način da spremi zdrave obroke. Dok su jedni jednostavno lenji, drugi smatraju da je zdrava ishrana skupa. Ali ovaj paradoks nećemo ni da komentarišemo s obzirom da "zdravlje nema cenu".
Bilo kako bilo, kuvar Brajan Lagerstrom je pokazao kako se za 1 sat može pripremiti 20 zdravih jela koje možete staviti u frižider i jesti i nositi na posao narednih 7 dana.
Šta je uradio prvo?
Na šporet je stavio šerpu sa slanom vodom da proključa, dok je u isto vreme uključio rernu da se zagreje na 200 stepeni Celzijusa.
Na dva velika pleha stavio je pek papir, dok je na jedan pleh poređao 1,5 kg pilećih grudi, a na drugi pleh je stavio 1,5 kg fileta ribe (on je koristio losos, ali vi možete ribu po izboru). I ribu i piletinu je samo posolio i pobiberio.
Oba pleha je u isto vreme stavio u rernu da se peče meso oko pola sata.
Za to vreme, dok se meso peklo, on je spremao povrće. Uzeo je šargarepu, kelj, prokelj i brokoli.
Trebalo mu je oko 10 minuta da očisti i isecka sve povrće, a za to vreme je voda proključala na šporetu. U ključalu vodu je prvo ubacio brokoli oko 5 minuta, zatim ga je izvadio šupljikavom kašikom, na rešetkastu podlogu da se dobro ocedi i ohladi.
U istu vodu je stavi šargarepu oko 10 minuta da se kuva. Isto je pokupio kašikom i ostavio da se ocedi i ohladi.
A onda je isti postupak ponovio sa prokeljom, a potom i keljom. S tim što je ovom povrću potrebno mnogo manje vremena da se skuva.
Ribu je upakovao i stavio u frižider, kao i piletinu. Isto je uradio i sa šargarepom, keljom, prokeljom i brokolijem. Svako povrće je dobilo odvojenu kutiju.
Zatim je skuvao oko 600 grama belog pirinča samo uz dodatak soli. Dok se pirinač kuvao u rernu je ubacio krompir, koji je isekao na polovine, nauljio ga i posolio. Krompir je pekao u istom plehu u kojem je pekao i piletinu.
Batat je isekao na kockice i posložio ga u rernu i pekao isto kao i krompir.
Kada se ispekao i jedan i drugi krompir, kuvar ih je pokupio u plastične kutije koje je skladištio u frižider.
Kako je na kraju sve ujedinio u jedan obrok?
Ovo kuvano i pečeno povrće i meso, Brajan je iskoristio kao osnovu. Evo šta je još dodavao na njegov tanjir:
- Rukolu
- Masline
- Zelenu salatu
- Svežu papriku
- Svež paradajz
- Sir
- Soseve
Na primer: U jednu činiju je dodao rukolu, masline, svežu papriku, piletinu i sos. I tako je dobio činiju punu vlakana, vitamina i proteina. Savršen doručak.
Ako hoćete ručak u činiju stavite pirinač, a potom preko njega ribu, brokoli, maslinovo ulje, masline, so i biber.
Tako možete napraviti svoju kombinaciju koja će vam odgovarati, biti ukusna i veoma zdrava.