5 NAMIRNICA KOJE UBRZAVAJU METABOLIZAM NAKON ČETRDESETE GODINE: Mršavljenje postaje znatno lakše i brže

Svaka žena mora da zna spisak namirnica koje ubrzavaju metabolizam nakon četrdesete godine

Fitnes & Nutricija
Autor:
5 NAMIRNICA KOJE UBRZAVAJU METABOLIZAM NAKON ČETRDESETE GODINE: Mršavljenje postaje znatno lakše i brže
5 namirnica za gubitak kilograma nakon četrdesete, Foto: Shutterstock

Kako starimo normalno je da dobijamo na težini, to se dešava zato što se bazalna brzina metabolizma usporava. Pored ovoga, gubimo i čistu mišićnu masu što često uzrokuje pomeranje vage u nepovoljnom smeru jer je znatno olakšano dobijanje masti. Nutricionisti savetuju uspostavljanje čvrste rutine vežbanja i promene u režimu ishrane kako biste ostali na dobrom putu i uspeli da budete siti i vitki.

Kako pređu četrdesete godine mnogim ženama postaje teže da izgube višak kilograma. Značajnu ulogu igraju i hormonske promene koje prati i menopauza. Međutim uz određene korekcije moguće je postići i brže topljenje kilograma odnosno sagorevanje masti.

Žene, Trening, Žene treniraju
foto: Shutterstock

Nutricionista Liza Jang preporučuje pet namirnica koje bi trebalo jesti za brži gubitak viška kilograma nakon što napunite 40 godina:

1. Bobičasto voće

Bobičasto voće je bogato vodom, antioksidantima i fitohemikalijama. Generalno voće sadrži veliku količinu hranljivih materija i može da podstakne gubitak težine. Maline, kupine, borovnice i ribizle su odlični saveznici u mršavljenju. Možete ih dodati u jogurt, smuti ili ovsenu kašu i sa malo meda ih pojesti kao zdravu užinu.

Bobičasto Voće
foto: Shutterstock

2. Avokado

Pojedine studije su pokazale kako ljudi koji jedu avokado uz ručak imaju osećaj sitosti i do narednih pet sati. Pored visokog sadržaja vode avokado koji tehnički spada u voće takođe sadrži vlakna koja nisu kalorična.

avokado
foto: Shutterstock

3. Orašasti plodovi i semenke

Kad ih konzumirate u umerenim količinama, orašasti plodovi i semenke su izuzetno zdrava i lagana užina koja se odlično uklapa u dijetetski režim. Sadrže vlakna, proteine i zdrave masti. Nutricionisti preporučuju konzumiranje oraha, badema, lešnika, semenki golice i suncokreta u okviru režima ishrane, koji dovodi do topljenja masnih naslaga i gubitka viška kilograma.

Orašasti Plodovi
foto: Profimedia

4. Laneno seme

Lan je izvanredan izvor omega-3 masnih kiselina i ujedno je veoma bogat vlaknima. Konzumiranje oko 30 grama vlakana dnevno može da podrži vaše napore da izgubite višak kilograma.

Laneno Seme
foto: Shutterstock

5. Kiseli kupus

Kiseli kupus ne sadrži mnogo kalorija i ujedno je prepun vlakana, što podstiče osećaj sitosti. Pored toga, probiotici koje kiseli kupus sadrži mogu da smanje apsorpciju masti. Ova ukusna namirnica sadrži i probiotike i prebiotike. Ukoliko uključite kiseli kupus u ishranu, ne samo da ćete brže izgubiti višak kilograma, već ćete i uneti u organizam ključne hranljive materije kao što su gvožđe, folna kiselina, vitamin C, mangan, bakar i kalijum.

Kiseli Kupus
foto: Shutterstock
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs