studija otkrila

JEDENJE U KASNIM SATIMA NE UZROKUJE SAMO GOJENJE I NADUTOST: Naučnici kažu da dovodi do starenja kože?

Jedenje u kasnim satima uveče može negativn oda se odrazi na našu kožu

Lepi & Zdravi
13:56h Autor:
JEDENJE U KASNIM SATIMA NE UZROKUJE SAMO GOJENJE I NADUTOST: Naučnici kažu da dovodi do starenja kože?
Foto: Shutterstock

Poznato je da jedenje uveče loše utiče na vitku liniju i da nije baš zdravo rešenje. Neki ljudi ipak jednostavno ne mogu da odole zalogajima u kasnim večernjim satima.

Posebno smo u iskušenju dok gledamo neki film ili seriju i tada bismo posegli za grickalicama ili čokoladom. Pored toga što možete nabaciti kilograme, jedenje uveče loše utiče i na kožu.

Džejson Emer, dermatolog iz Njujorka, tvrdi da uživanje u grickalicama kasno uveče ili nekom većem obroku ne uzrokuje samo nadutost i gojenje, već može da utiče na starenje kože i njena oštećenja, pa čak i rak kože.

žena jede
foto: Shutterstock

"Teški obroci pre spavanja mogu da oslabe enzim koji štiti kožu od UV zračenja " objašnjava dermatolog Stuart Kaplan.

Naučnici sa Univerziteta Teksas sproveli su i istraživanje na miševima, koje je otkrilo da su nepravilne prehrambene navike poremetile biološki sat kože , što je dovelo do slabljenja kožnog enzima koji blokira štetno ultraljubičasto zračenje.

Uprkos tome što su ova ispitivanja obavljena nad miševima, a ne ljudima, dovoljno je argumenata protiv kasnonoćnog konzumiranja hrane.

"Uz UV faktor, dokazano je da jedenje pre spavanja (posebno slatkiša) može da poveća nivo šećera u krvi i uzrokuje upale, što pogoršava stanja poput akni i ekcema", kaže dr. Emer.

Kada najksnije smemo jesti uveče?

" Zavisi od toga šta jedete. Što je obrok teži, to duže treba čekati pre nego što odete na spavanje. Preporučujem najmanje dva sata pre spavanja, toliko je dovoljno vašem telu da svari većinu hrane. Nikada nemojte ići u krevet siti",- kaže dr. Kaplan.

Iako su dermatolozi saglasni da je najbolje suzdržati se od grickalica, dr. Emer upozorava da određena hrana može pogoršati nuspojave na koži, uključujući crvenilo i akne. Najveći krivci za probleme na koži su mlečni proizvodi, čokolada, pržena hrana i druge namirnice koje sadrže visok glikemijski indeks, za koji je dokazano da povećava proizvodnju ulja tokom noći. Samim tim, pojača akne.

žena jede grickalice, jede čips
foto: Shutterstock

Ako baš ne možete bez grickalica uveče, dermatolozi kažu da jedete organsku i neprerađenu hranu, kao što je voće puno antioksidanasa. Doktor Emer preporučuje žuto i narandžasto voće, jer se boja njihovog antioksidansa beta-karotena u telu pretvara u vitamin A), zatim, lisnato povrće i hleb od celovite pšenice, piše Real Simple.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs