Prva opcija: Izbalansiran izbor povrća, proteina, žitarica i zdravih masti
Dijetetičar Natali Rizo preporučuje da u svoju večeru uključite povrće, proteine, žitarice i zdrave masti, što će vam pomoći da ostanete siti i izbegnete grickanje kasno uveče. Po njenim preporukama, ono što bi trebalo da jedete za večeru treba da bude na jednom tanjiru, i to pola da bude povrće, četvrtina protein, a četvrtina skrob ili skrobno povrće.
Ona je navela i grilovanog lososa sa kinoom i grilovanim povrćem, i činiju povrća sa smeđim pirinčem i tofuom kao glavne primere. Zdrave masnoće mogu da budu uključene, i to dok se priprema povrće na ekstra devičanskom maslinovom ulju ili ako se doda avokado.
Druga opcija: Jedite što raznovrsnije, neka bude svega
Iako takozvani „obrok iz jednog lonca” dobro dođe, dijetetičar Ketrin Rejner ohrabruje ljude da uključe više od jedne vrste hrane u večeru. Ako nju pitate šta bi trebalo da jedete za večeru, dobićete odgovor da slobodno možete jesti makarone sa sirom, i to kao dodatak uz, na primer, piletinu ili lososa sa brokolijem. Savetuje i da naseckate jabuke, popijete mleko i uživate.
Ona kaže i da, ukoliko želite da pojedete burger ili tortu ili šta god vam se jede, to slobodno i uradite. Tako, ukoliko sa menija restorana poručite najzdravije jelo, pa dođete kući i žudite za još hrane, onda je trebalo odmah da poručite šta ste hteli. Ono što bi trebalo da jedete za večeru, po njoj, treba da bude ono u čemu ćete uživati i što će vam prijati.
Treća opcija: vegeterijanski obrok sa proteinima i složenim ugljenim hidratima
Meredit Prajs, dijetetičar vegeterijanac, uglavnom za večeru jede veliku salatu (miks zelenila, paradajz i krastavce sa laganim dresingom u maslinovom ulju i balzamiko sirćetu), dva do tri komada pečenog tofua, a sa strane pomfrit od pečenog slatkog krompira, uz veliku čašu vode.
Po preporukama ovog dijetetičara, napravite izbalansiran obrok kada birate šta bi trebalo da jedete za večeru, i to će smanjiti želju za drugom hranom jer ćete već uneti sve što je potrebno: i proteine, i ugljene hidrate, i zdrave masti.