saznajte kako

Preporuka poznatih dijatetičara: Samo ovako jedite uveče i nećete se nikada ugojiti!

Kada je reč o večeri, prejedanje može dovesti do lošeg spavanja, a zbog obroka koji vas ne zasiti možete da poželite još hrane, tako da je rezultat želja za još hrane kasno uveče, pre spavanja. Da ne biste lutali, evo šta bi trebalo da jedete za večeru, po preporukama dijetetičara.

Nutricija
16:01h Autor:
Foto: Shutterstock

Prva opcija: Izbalansiran izbor povrća, proteina, žitarica i zdravih masti

 

Dijetetičar Natali Rizo preporučuje da u svoju večeru uključite povrće, proteine, žitarice i zdrave masti, što će vam pomoći da ostanete siti i izbegnete grickanje kasno uveče. Po njenim preporukama, ono što bi trebalo da jedete za večeru treba da bude na jednom tanjiru, i to pola da bude povrće, četvrtina protein, a četvrtina skrob ili skrobno povrće.

 

Ona je navela i grilovanog lososa sa kinoom i grilovanim povrćem, i činiju povrća sa smeđim pirinčem i tofuom kao glavne primere. Zdrave masnoće mogu da budu uključene, i to dok se priprema povrće na ekstra devičanskom maslinovom ulju ili ako se doda avokado.

 

Druga opcija: Jedite što raznovrsnije, neka bude svega

 

Iako takozvani „obrok iz jednog lonca” dobro dođe, dijetetičar Ketrin Rejner ohrabruje ljude da uključe više od jedne vrste hrane u večeru. Ako nju pitate šta bi trebalo da jedete za večeru, dobićete odgovor da slobodno možete jesti makarone sa sirom, i to kao dodatak uz, na primer, piletinu ili lososa sa brokolijem. Savetuje i da naseckate jabuke, popijete mleko i uživate.

 

Ona kaže i da, ukoliko želite da pojedete burger ili tortu ili šta god vam se jede, to slobodno i uradite. Tako, ukoliko sa menija restorana poručite najzdravije jelo, pa dođete kući i žudite za još hrane, onda je trebalo odmah da poručite šta ste hteli. Ono što bi trebalo da jedete za večeru, po njoj, treba da bude ono u čemu ćete uživati i što će vam prijati.

 

Treća opcija: vegeterijanski obrok sa proteinima i složenim ugljenim hidratima

 

Meredit Prajs, dijetetičar vegeterijanac, uglavnom za večeru jede veliku salatu (miks zelenila, paradajz i krastavce sa laganim dresingom u maslinovom ulju i balzamiko sirćetu), dva do tri komada pečenog tofua, a sa strane pomfrit od pečenog slatkog krompira, uz veliku čašu vode.

 

Po preporukama ovog dijetetičara, napravite izbalansiran obrok kada birate šta bi trebalo da jedete za večeru, i to će smanjiti želju za drugom hranom jer ćete već uneti sve što je potrebno: i proteine, i ugljene hidrate, i zdrave masti.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...