"Ja sam dermatolog i nikad ne bih uradila ove 4 stvari svojoj kosi": Posledice mogu biti strašne

Šta se dešava kada ne perete kosu redovno priča dr Dženi Liu u jednom od TikTok videa

Nega
Autor:
"Ja sam dermatolog i nikad ne bih uradila ove 4 stvari svojoj kosi": Posledice mogu biti strašne
Foto: Printscreen/TikTok

Sertifikovana dermatološkinja dr Dženi Liu otkrila je u video snimku na TikToku da možete da poremetite zdravlje kose radeći određene stvari svojim vlasima.

U naslovu videa je napisala da je "nega vlasišta ujedno i nega kože", piše Mirror.

Dr Liu je zatim otkrila da je "potpuni mit da se naša kosa i vlasište samo čiste".

"Znamo da sebum, nakupljanje mrtve kože, sve to u osnovi doprinosi prekomernom rastu gljivice Malassezia (gljivično stanje kože), što može da dovede do peruti, kao i upale. Čak i sam sebum koji se nalazi na našem temenu uzrokuje oksidativni stres, a ta upala nije zdravo okruženje za rast vaše kose", objasnila je.

Zatim je istakla da ukoliko ste skloni opadanju kose, morate da brinete o zdravlju svog vlasišta kako biste poboljšali njen rast.

Dr Liu je rekla da učestalost pranja kose zavisi od vašeg tipa vlasišta i načina života. Dakle, ako imate masnije vlasište ili se znojite tokom redovnog vežbanja, moraćete često da perete kosu, možda svaki drugi dan ili čak jednom dnevno- i obrnuto ako je vaše vlasište suvo, smatra ona.

Takođe je rekla da nikada ne bi svakodnevno koristila šampon protiv peruti jer može izrazito da isuši vlasište, te kosa postane suva. Takođe, prekida barijeru vlage, što ne pomaže ni kod peruti.

kosa, perut
foto: Shutterstock

Dr Liu je rekla da ako perete kosu svaki dan, perite je šamponom protiv peruti dva do tri puta nedeljno i ostavite ga na temenu pet minuta i zatim isperite.

Loša vest je ako ste stavljali maslinovo ulje na vlasište da biste zadržali vlagu, jer ni na koji način nije dokazano da pomaže kod problema s vlasištem. Ako ipak želite da ulje nahrani vašu kosu, dr Liu preporučuje kokosovo ulje jer ono "prodire u vašu kosu" kako bi "stvarno regenerisalo i privremeno smanjilo štetu", piše Žena.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs