Doktorka otkriva

Apetit može da se istrenira: Ovo je najbolji trik za trajno mršavljenje ikada!

Nije loše kad ste malo gladni

Lepi & Zdravi
Autor:
Apetit može da se istrenira: Ovo je najbolji trik za trajno mršavljenje ikada!
Foto: Shutterstock

Doktorka Helen Mekarti osmislila je način kako da istrenirate svoj apetit u cilju trajnog mršavljenja.

U pitanju je "skala" koja se kreće od -5 do +5, gde -5 označava ekstremnu glad, -3 veliku glad, 0 neutralno stanje (nismo gladni), dok se preostale dve vrednosti aktiviraju kada počnemo da jedemo; 3 označava sitost, a 5 previše pun želudac.

Dr Mekarti veruje da niko ne treba da jede sve dok ne dođe na -3, a treba da prestanete kada dođete do +3. To je jedna od osnova zdrave ishrane - umerenost. Ako pratimo ovo pravilo, neće dolaziti do prejedanja, što je preduslov za mršavljenje. Ovo doktorka naziva treniranjem apetita i na ovaj način je ona sama regulisala težinu.

Umerena glad je dobra

"Biti pomalo gladan je dobro za vas, ne treba toga da se plašite", smatra doktorka Helen. Ako ne osećate glad sat vremena ili više pre narednog obroka, to znači da vaš želudac još uvek vari poslednji obrok i da nije imao vremena da se odmori, što nikako nije dobro. Tada ne bi ni trebalo da jedete.

Ako se u potpunosti odreknete hleba, vaš organizam će pretrpeti ovih 8 promena!

Kada i šta treba jesti

Najčešći problem je u tome što svi uglavnom jedemo u određeno vreme na koje smo navikli, a ne onda kada smo zaista gladni. Ali, čak i kada bismo želeli da slepo slušamo telo i jedemo onda kada osećamo glad, teško da ćemo biti u mogućnosti. Zato najčešće jedemo ili kada smo još uvek siti ili kada pregladnimo, pa tada ne umemo da se zaustavimo.

Upravo zbog toga je ideja o tri obroka dnevno postala neodrživa.

"Zato je najvažnije pravilno izabrati šta ćemo jesti, u zavisnosti od doba dana i toga koji nam je sledeći obrok. Na primer, ako imate sat vremena do ručka, a već ste gladni, gricnite nešto što se lako vari, poput voća ili povrća, kako biste do ručka opet ogladneli. Ako ima puno vremena do ručka, izaberite užinu koja sadrži proteine, vlakna i zdrave masnoće, poput jaja i orašastih plodova", objašnjava dr Mekarti.

Hrana će vam biti ukusnija

Doktorka kaže da često biramo slatku, slanu i masnu hranu jer ona ima ukus u kojem volimo da uživamo, bez obzira na to da li smo gladni ili nismo. Zbog toga se često prejedamo.

Nakon 50. godine je naročito važan: Nedovoljan unos ovog minerala povećava rizik od prerane smrti!

foto: Shutterstock

Nasuprot tome, kada bismo probali da na pun želudac pojedemo, recimo, paradajz, on nam neće biti ni približno ukusan i od toga ćemo odmah odustati.

Ako budete trenirali sebe da čekate sve dok malo ne ogladnite pre obroka, i zdravu hranu ćete doživljavati kao ukusniju nego inače, jer su receptori za ukus najosetljiviji baš onda kada smo gladni.

Što se tiče hrane pune aditiva, ona će vam postati manje privlačna ako se dobro koncentrišete i počnete da primećujete, praktično, ukus hemikalija u njoj.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs