Legenda

KAD JE BIO NAJPOZNATIJI, KAD JE DOBIO NAJVIŠE OSKARA, ODLUČIO DA NAPUSTI GLUMU: Evo kako sada izgleda Danijel Dej Luis!

Niko pre njega i niko posle njega nije dobio toliko glumačkog priznanja

Vip priča
08:44h Autor:
KAD JE BIO NAJPOZNATIJI, KAD JE DOBIO NAJVIŠE OSKARA, ODLUČIO DA NAPUSTI GLUMU: Evo kako sada izgleda Danijel Dej Luis!
Foto: Profimedia

Danijel Dej Luis (64) se pre četiri godine oprostio od glumačke karijere nakon što je dobio čak tri Oskara u kategoriji najboljeg glumca.

Odrastao je u Londonu i Grinviču, a kako je sam priznao, često je upadao u nevolje zbog svog ponašanja. Krao je u trgovinama te se često svađao s vršnjacima, među kojima nije bio popularan. Roditelji su ga upravo zato poslali u internat u Kent, gde je razvio ljubav prema glumi i pecanju.

U prvim filmovima je glumio još kao tinejdžer, a karijera mu je 80-ih godina krenula uzlaznom putanjom. Pojavio se u brojnim britanskim serijama i filmovima, a nije mu trebalo dugo da se probije i u Holivudu. Za svoj je rad dobio brojne filmske nagrade, uključujući tri Oskara. Upravo Danijel Dej Luis jedini je glumac koji je dobio najviše zlatnih kipova u kategoriji najboljeg glumca u istoriji Oskara.

Danijel Dej Luis
foto: Profimedia

Nakon što je objavljen film "Phantom Thread" 2017. godine, Dej Luis je javno objavio da se povlači iz sveta glume. Publici nije tačno objasnio svoju odluku, ali je kasnije u intervjuu rekao kako jednostavno oseća da ne može ponuditi ono što je pre mogao. "Ako publika veruje u ono što radim, to bi mi trebalo biti dovoljno. Ipak, u poslednje vreme to nije slučaj", zaključio je onda.

Osim brojnih filmskih nagrada, glumac je dobio i brojna druga priznanja. Ono najveće dala mu je britanska kraljevska porodica kada ga je proglasila vitezom. Godinama ranije, tačnije 2008., primio je Oskara koji mu je uručila Helen Miren, glumica koja je godinu ranije dobila nagradu za ulogu kraljice Elizabete. Kleknuo je pred njom na pozornici te je komentirao kako je to najbliže što će ikada doći do toga da ga proglase vitezom. Ipak, nije bio u pravu. Princ Vilijam ga je imenovao vitezom na ceremoniji 2014. godine u Bakingemskoj palati.

Danijel Dej Luis
foto: Profimedia

Tokom zavidne karijere, Danijel Dej Luis je vodio i zanimljiv privatni život. S francuskom glumicom Isabel Adjani bio je u vezi šest godina, a par je zajedno dobio i sina, Gabrijela Kanea Dej Luisa. Njihov sin rođen je nekoliko meseci otkako su se razišli. Godinu nakon njegovog rođenja posetio je legendarnog Artura Milera, a onda je upoznao i njegovu ćerku Rebeku Miler. Odmah su se zaljubili, a pred oltar su stali godinu dana kasnije.

Danijel Dej Luis
foto: Profimedia

Danijel i Rebeka su zajedno dobili dva sina, a žive na relaciji Anamoe - Njujork. Danijel Dej Luis inače ima irsko i britansko državljanstvo, a iako većinu vremena provodi u Irskoj, London smatra svojim domom.

Osim što njegova supruga ima "jaku" porodičnu pozadinu što se tiče sveta poznatih, i Dej Luis se ima čime pohvaliti. Njegov deda s majčine strane je Majkl Balkon, nekad voditelj Ealing studija, koji je unapredio britanski film. Upravo u njegovu čast, svake se godine na dodeli nagrada BAFTA dodeljuje i posebna nagrada u Balkonovu čast.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs