neverovatna žena!

Tajnovita poput Grete Garbo, zbog jednog skandala se povukla sa scene: Životna priča Lole Novaković! (FOTO)

Posle skoro dvadeset godina karijere Lola se sredinom sedamdesetih iznenadno povukla u anonimnost.

Vip priča
10:07h Autor:
Tajnovita poput Grete Garbo, zbog jednog skandala se povukla sa scene: Životna priča Lole Novaković! (FOTO)
Lola Novaković i Dragan Antić, Foto: Printscreen Youtube / Djordje Prokin

Rođena 25. aprila 1935, bila je najpopularnija pevačica šezdesetih i sedamdesetih godina u Jugoslaviji. Njena izuzetna, ubedljiva emotivna interpretacija, baršunast glas, nezaboravni sjaj u očima pogađali su ravno u srca slušalaca. Posle skoro dvadeset godina karijere Lola se sredinom sedamdesetih iznenadno povukla u anonimnost.

Počela je da peva u rodnom Beogradu još 1953. i odmah se izdvojila svojom pojavom i specifičim, melodičnim, toplim glasom. 1957. primljena je u Radio Beograd i otputovala na dvadeset dana na sajam u Lajpcigu, gde je snimila svoju prvu ploču sa pesmama “Alisa u zemlji čuda” i kubanski hit “Babalu” na španskom jeziku.

Voleo je dve žene, publici davao celog sebe: Životna priča Dorđa Marjanovića! (FOTO)

Lola Novaković
foto: Printscreen Youtube / Djordje Prokin

Uspeh u Nemačkoj nastavio se koncertima po Mađarskoj, Poljskoj, Čehoslovačkoj, Švajcarskoj. 1958. otišla je u Liban, gde je, neplanirano, ostala godinu i po dana. Naravno, postala je zvezda na Bliskom Istoku, ali nostalgija je vratila u rodni grad.

Te 1960. zakazala je koncert u Domu sindikata. (prvi solistički koncert u Jugoslaviji). Karte su bile rasprodate za dva sata. Lola je je bila i prvi domaći umetnik koji je gostovao u Rusiji.

Životna priča Amalie Rodrigez, portugalske fado boginje: Ona je grb, zastava i duša Portugala! (FOTO, VIDEO)

Lola Novaković
foto: Printscreen Youtube / Djordje Prokin

Nizali su se uspesi na festivalima – 1961. pobeđuje na Zagrebačkom sa pesmom “Svitanje”, iste godine na Opatijskom opet pobeda-“Jednom u gradu ko zna kom”.

Na Zagrebačkom festivalu januara 1962. Lola peva “Ti nisi došao”.. To je bio antologijski nastup, pred publikom i TV kamerama, savladana emocijama, u sred pesme se rasplakala.To je publiku toliko impresioniralo da dobila aplauz koji je trajao 10 minuta i ostao najduži aplauz na našoj sceni. Naravno, gotovo jednoglasno dodeljena joj je prva nagrada.

Glasom je očarala Jugoslaviju, 2 puta se razvodila, pobedila rak: Životna priča Verice Šerifović je poput filma!

Lola Novaković
foto: Printscreen Youtube / Djordje Prokin

Marta 1962. učestvuje na Pesmi Evrovizije sa pesmom “Ne pali svetla u sumrak” i osvaja odlično 4. mesto. Tu je ostavila sjajan utisak, usledio je poziv u Japan, i 1963. Lola provodi šest meseci na turneji po japanskim gradovima i nastupa u televizijskim emisijama.

Na međunarodnom festivalu “Roma canta”, u Rimu, u jakoj konkurenciji 14 pevača, Lola nadmoćno pobeđuje pesmom “Ulica četiri fontane”. Tu pesmu Lola smatra svojom najdražom pobedom u karijeri. U Beogradu je dočekuju kraljevski -još jednom je potvrdila da je najbolja, s pravom najveća zvezda naše zabavne muzike toga doba.

Zbog ljubavi je promenila život iz korena, napustila Srbiju i odustala od glume: Životna priča Vesne Trivalić! (FOTO)

Lolin hit iz 1965. “Kap veselja” proglašen je pesmom godine. 1967. startuje “Pesma leta”, a Lola sa pesmom “Marike” osvaja drugo mesto, odmah iza Mikija Jevremovića i njegovog hita “Pijem”. 1973. – pobeda na “Beogradskom proleću” sa pesmom “Duga topla noć”. 1980. učestvuje na retrospektivi opatijskog festivala sa pesmom “Harmonika” koja je mesecima bila hit u Jugoslaviji.

Tragična životna priča prve i najlepše misice Jugoslavije: Bajkovit život okončala smrtonosnom dozom!

Lola Novaković
foto: Printscreen Youtube / Djordje Prokin

Lola Novaković ostaje legendarna pevačica koja seća na jedno vreme puno optimizma, nežnosti, emocija, što se u njenim pesmama i oseća. Bila je to karijera jedne istinske dive šezdesetih i sedamdesetih godina. Njene interpretacije su bile i ostale neprevaziđene, nijedna pevačica se nije usuđivala da otpeva njenu pesmu. Cenjena od kolega i od publike, sa svima je bila u dobrim odnosima.

Zvali su je najuzbudljivijom ženom na svetu: Životna priča nezaboravne dive - Erte Kit! (FOTO)

Udajom za estradnog umetnika Dragana Antića, Lola godinama biva meta domaće žute štampe. Umorna od novinarskih izmišljanja, koji su je u jednom momentu čak proglasili tajnim agentom CIA, a drugom prilikom objavili navodnu vest da je Lola u ruskom zatvoru, zasićena domaćim festivalima, Lola Novaković, na žalost svoje milionske publike donosi odluku da se povuče iz umetničkog života i, kako sama Lola kaže, ne kaje se zbog toga, jer zauvek ostaje Prva dama domaće zabavne muzike, Balkanska diva, Kraljica evergrina, Umetnica nad umetnicima.

Njih dvoje su se rastali 2000. godine, i od tada je Lola živela sama. Tajnovita, poput Grete Garbo, živela je van svetlosti pozornica, i zauvek ostala u kolektivnom sećanju kao mit . Dovoljno je reći – Lola Novaković, i mnogima će se oteti uzdah i preplaviti nežnost…

Glumica nežne lepote na koju su muškarci 90-tih sekli vene: Životna priča Bojane Maljević! (FOTO)

Lola Novaković
foto: Printscreen Youtube / Djordje Prokin

Trećeg aprila 2016. Lola je preminula u svom stanu u beogradskom naselju Cerak. Po sopstvenoj želji, kremirana je na Novom groblju, uz prisustvo pedesetak prijatelja i pesmu “Kap veselja”…

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs