"RADIJE BIH ZAKRPIO NEGO BACIO" : Šta sve poseduje kralj Čarls i zašto nikome ne da novac ni za živu glavu?

Svi se pitaju s kolikim bogatstvom trenutno raspolaže kralj Čarls obzirom da je od majke nasledio i njeno.

Celebrities
Autor:
"RADIJE BIH ZAKRPIO NEGO BACIO" : Šta sve poseduje kralj Čarls i zašto nikome ne da novac ni za živu glavu?
Bogatstvo kralja Carlsa III, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Kralj Čarls III (74) će 6. maja doživeti najvažniji dan u svom životu, a do tad analiziraju se mnogi detalji njegovog života a jedan od njih je i njegovo bogatstvo.

Kako prenosi The Sunday Times, Čarls poseduje imovinu vrednu 600 miliona funti (680 miliona eura). Kralj je tako uspeo nadmašiti bogatstvo svoje pokojne majke, kraljice Elizabete II. Ona je prema računici The Sunday Timesa imala imovinu vrednu 370 miliona funti. Čarls se čak može pohvaliti da je nadmašio i pevača Eltona Džona i poznatog fudbalera Dejvida Bekama.

Kralj Čarls III
foto: Tim Rooke / Shutterstock Editorial / Profimedia

Kada je reč o proračunu kraljevog bogatstva, tu se uzima u obzir niz faktora. Čarls poseduje dva privatna kraljevska imanja koja su poznata kao vojvodstva te mu pripadaju imanje Sandringham i dvorac Balmoral. Kako piše The Sunday Times, kralj se brine o vojvodstvu Lancaster dok je dužnost prestolonaslednika, princa Vilijama da vodi brigu o vojvodstvu Cornwall.

Čarls je dobio vojvodstvo Kornvol pod svoju kontrolu kada je imao 21 godinu, odnosno 1969. godine, a nakon što je preminula kraljica Elizabeta, nasledio ga je princ Vilijam. Kralj se pokazao kao dobar vlasnik Kornvola i stariji sin bi zasigurno trebao od njega potražiti savete.

Naime, kako piše The Sunday Times, uspeo je povećati godišnju zaradu za 42.6 posto, odnosno na 25.4 miliona funti između 2011. i 2022. godine. U tom razdoblju se bogatstvo vojvodstva povećalo na 1.04 milijardu funti što je porast od skoro 50 posto. Tome je najviše doprinelo "iznajmljivanje komercijalnih nekretnina" u drugim područjima Engleske čime je zaradio 17.6 milijuna funti.

Kralj Čarls III
foto: GoffPhotos.com / Goff Photos / Profimedia

Čarls je u razdoblju od 2012. do 2022. zaradio 212.7 miliona funti i odlučio je platiti porez na dohodak za taj iznos, iako nije bio obavezan to učiniti. Njegov bivši savetnik je otkrio za The Sunday Times da je kralj kroz godine postao 'lukav u skrivanju novca dobijenog od vojvodstva' nakon što je prošao skupi razvod od pokojne princeze Diane. Navodno je Lejdi Di dobila 22.5 miliona dolara i svake godine je za održavanje svojih kancelarija primala 600.000 dolara.

Veliki udeo u kraljevom bogatstvu čine upravo ranije spomenuto imanje Sandringham čija je vrednost 245 miliona funti dok se dvorac Balmoral procenjuje na 210 milijuna funti. Sandringham donosi Čarlsu dobit i zbog turizma jer u ponudi ima safari ture i poseduje fabriku za sok od jabuke Sandringham Apple Juice.

Imanje i dvorac, svoju najvredniju imovinu kralj je nasledio od majke Elizabete nakon njene smrti. Nije bio obavezan ni platiti porez na nasledstvo zbog izuzeća koje je uveo bivši premijer Ujedinjenog Kraljevstva Džon Mejdžor 1993. godine.

Kamila Parker, Kralj Čarls III
foto: Profimedia

Mnogi ne znaju da Čarls u svom vlasništvu ima i brend hrane i proizvoda naziva Duchy Originals koji je predstavio javnosti 1990. Uz to se može pohvaliti da je to najveći brend organske hrane i pića u Ujedinjenom Kraljevstvu

The Sunday Times ističe da je kralj poznat i po svojoj štedljivosti uprkos silnom bogatstvu. Naime, on dosta vodi računa o okolini i 'reciklira' svoju odeću pa ga možemo videti više puta u istim odevnim kombinacijama dok obavlja svoje kraljevske dužnosti.

'Ja sam jedan od onih ljudi koji mrze bacati bilo šta. Zbog toga bih radije dao da se održavaju, čak i zakrpe ako je potrebno, nego da ih bacim', ispričao je Čarls za magazin Vogue 2020. godine.

Britanska porodica, Kraljica Elizabeta, Princ Čarls, Kamila Parker
foto: Profimedia

Inače, kralj je smrću svoje majke, kraljice Elizabete nasledio oko 22 milijarde dolara vredne nekretnine koje pripadaju kraljevskoj riznici. Na tom popisu su Bakingamska palata i palata Kensington. Pripada mu i 15 milijardi funti vredno materijalno nasleđe koje nije na prodaju.

Od kad je preuzeo tron uveo je i mere štednje u kraljevskoj porodici. Smanjio je broj aktivnih članova i naknade, a odlučio je imati i skromnije i kraće krunsanje od svoje majke.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs