Ovih 5 stvari koje ste imali devedesetih, danas vrede čitavo bogatstvo: Ako nisu bačene ili oštećene, možda se obogatite

Nekada nisu bile toliko skupe, dok danas neke od ovih stvari iz devedesetih vrede čitavo bogatstvo.

Lifestyle
14:53h Autor:
Ovih 5 stvari koje ste imali devedesetih, danas vrede čitavo bogatstvo: Ako nisu bačene ili oštećene, možda se obogatite
Foto: Roger Lee / Alamy / Alamy / Profimedia

Trideset godina kasnije, neke od ovih stvari bi mogle da vrede znatno više nego što su plaćene devedesertih.

U pitanju su kolekcionarski primerci koji mnogi čuvaju na tavanu ili podrumu, a nisu svesni da mogu da im donesu pravo bogatstvo.

Ako u netaknutom stanju imate sledeće stvari, idite na procenu, jer danas vrede čitavo bogatstvo.

1. Pokemon karte

Pokemon
foto: Pete Jenkins / Alamy / Alamy / Profimedia

Pokemon karte bile su prilično popularne u to vreme i mnogi su ih skupljali i razmenjivali devedesetih. Si-en-en je 2022. izvestio da je superretka karta "Pokémon Base Set Shadowless 1st Edition Holo Charizard" iz 1999. prodata na aukciji za impresivnih 384.000 evra, čime je postavljen rekord.

Ako ste i vi skupljali ove karte, moglo bi se isplatiti da proverite postoji li u vašoj kolekciji neka od vrednih karata.

2. Prvo izdanje Harija Potera

Hari Poter
foto: ANGELA WEISS / AFP / Profimedia

Hari Poter i kamen mudrosti izvorno je objavljen u junu 1997, a ostalo je, naravno, istorija. Ako ste bili jedan od onih koji su kupili originalni primerak romana Dž. K. Rouling o Poteru, mogli biste biti vlasnici pravog malog blaga.

Veb stranica Mugglenet o Hariju Poteru izvestila je da bi prvo izdanje te originalne knjige, zajedno s originalnom naslovnicom i tipfelerima, moglo postići cenu od 27.000 do 45.000 evra.

Budući da je ikada štampano samo 500 primeraka tog izdanja, šanse da ga imate prilično su male, ali ako je ova knjiga u vašem posedu, njenu vrednost proverite na Ibeju ili "First Edition Books".

3. Igrica Super Mario Bros

Super Mario
foto: Heritage Auctions / Ferrari / Profimedia

Oni koji su odrastali devedesetih dobar deo svog vremena provodili su igrajući Nintendo, a jedna od najpopularnijih igara bila je "Super Mario Bros".

Posedovanje kopije jedne od originalnih igara moglo bi vam doneti pravo malo bogatstvo. Naime, 2020. neotvorena kopija igrice "Super Mario Bros 3" prodata je za 142.000 evra na aukciji, a samo nekoliko meseci kasnije originalna igrica na stranici za kolekcionare prodata je za neverovatnih 1,8 miliona evra, prenosi Metro.

4. Stare Diznijeve kasete

"Dejli mejl" izvestio je još 2023. da se neki klasični Diznijevi filmovi na eBay prodaju za petocifrene iznose. To uključuje retko izdanje "101 Dalmatinca", neotpakovanu VHS kasetu, koja je prodata za gotovo 18.000 evra.

Cena zavisi od niza faktora, a neki od njih su stanje u kojem je kaseta, koje je izdanje u pitanju, ali svakako se isplati proveriti imate li još uvek neku od ovih kaseta koja bi danas mogla biti vredan primerak.

5. Tamagoči

Tamagoči
foto: Wikipedia

Nakon što se 1996. godine pojavio na tržištu, Tamagoči, mali elektronski ljubimac, brzo je postao popularan, a danas bi vam mogao doneti lepu svotu novca.

Časopis "Smitsonijan" izvestio je 2021. da je redak "Mobile Kaitsu! Tamagotchi Plus" iz tog doba prodat za oko 4.500 evra, a neki drugi tamagočiji iz devedesetih mogu se prodati za gotovo 1000 evra.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs