NEma samo skandala

ODVELI SU GA U INTERNAT GDE SU GA MUČILI, JEDVA JE PREŽIVEO: Harijeva knjiga otkriva nepoznate detalje i o kralju Čarlsu

Knjiga princa Harija koja je ugledala svetlost dana otkriva razne detalje o kraljevskoj porodici, kao i o njegovom ocu Čarlsu, za koje javnost do sada nije čula.

Vip priča
Autor:
ODVELI SU GA U INTERNAT GDE SU GA MUČILI, JEDVA JE PREŽIVEO: Harijeva knjiga otkriva nepoznate detalje i o kralju Čarlsu
Knjiga princa Harija otkrila nepoznate detalje o Čarlsu, Foto: Profimedia

Razdor između vojvode od Saseksa, njegovog brata princa Vilijama i oca, kralja Čarlsa III, ogorčenost princa Harija načinom kako oni funkcionišu u Bakingemskoj palati i posebno prema njemu, a kasnije i prema supruzi Megan Markl, okosnica su autobiografije „Spare“ koja je za samo jedan dan postala bestseler.

Ali knjiga takođe obuhvata mnoge iznenađujuće, nežne i tople trenutke koji se posebno odnose na kralja.

Evo nekih od neočekivanijih otkrića u prinčevim memoarima:

"Dragi dečko“

Hari kritikuje svog oca što nije bio dobar u pokazivanju emocija i deljenju osećanja ili zagrljaja i kaže da njegov otac nije stvoren za samohrano roditeljstvo.

Ali očigledno je da Čarls voli svog drugog sina, a ljubav je izražavao nazivajući ga „moj dragi dečko“. Prema knjizi, Čarls koristi te reči tokom nekih od najiskrenijih razgovora koje vodi sa Harijem, više puta ga savetujući i moleći ga da ne čita „negativnu štampu“, nešto što Hari dosledno ignoriše, doprinoseći njegovoj dubokoj mržnji prema medijima.

Plišani meda

„Spare“ se fokusira na štetu koju su kraljevski život i „fensi zatočeništvo“ naneli Hariju tokom njegovog života od 1997. nakon smrti njegove majke Dajane u 37. godini. Međutim, očigledni su i patnja i traume koje su pratile Čarlsa.

Čarls nije bio srećan zbog načina na koji je odgajan, a posebno zbog toga što je kao dečak odveden u internat Gordonstoun gde su ga maltretirali.

Hari priča da mu je Čarls rekao da su ga „proganjali“ drugi dečaci, da „skoro nije preživeo“ i da se njegov otac oslanjao na plišanog medveda da bi sve to preživeo, kao i da sadašnji kralj još uvek ima tog medu.

„Tedi je svuda išao sa tatom. Već se izlizao, ima slomljene ruke, sve visi sa njgea, ima rupe i zakrpe na nekim mestima“, piše Hari. Meda, kaže, i danas suštinski izražava usamljenost tokom očevog detinjstva.

Muzika

Čarls voli muziku i pušta je na prenosivom CD plejeru koji on naziva svojim „bežičnim gramafonom“, kaže Hari. Ljubitelj je klasične muzike, posebno kompozitora Ludviga van Betovena, a sam svira violončelo.

Megan Markl, princ Čarls
foto: Profimedia

Koliko Čarls voli muziku, Hariju nije bilo jasno sve dok svoju buduću suprugu Megan nije poveo kod Čarlsa i Kamile. Čarlsa i Megan povezala je ljubav prema muzici, iako Megan voli Frederika Šopena.

Vežba u gaćama

Hari kaže da Čarls pati od stalnih bolova u leđima i vratu od starih sportskih povreda, dok je igrao polo. Princ priča u svojim memoarima o letovanju u Balmoralu sa bakom, pokojnom kraljicom Elizabetom II.

Fizioterapeut je današnjem kralja propisao izvođenje stoja na glavi kao način ublažavanja bola.

„Radio ih je svakodnevno, samo u boksericama je bio naslonjen na vrata ili je visio sa šanka kao vešt akrobat“, piše on. Ali, dodaje, vežbanje u gaćama ga je dovelo do stalnih strahova da će slučajno neko naići dok izvodi vežbe.

Nekad mu je slao hranu

Hari često govori o hrani koju je pripremao „tatin” kuvar ( Australijanac) dok priča o svom usamljenom momačkom životu koji je živeo prvo sa svojim ocem, a potom i sa kraljicom suprugom Kamilom, kasnije sam u stanu i na kraju u Notingemskoj kolibi na teritoriji Kensingtonske palate.

Nosio je masku i išao u lokalni supermarket po namirnice kako bi sam pripremio hranu. Zapamtio je raspored supermarketa kako bi mogao brzo, za najviše 10 minuta da nabavi sve što mu treba i minimizirao rizik da ga fotografi primete. Ali u nekim prilikama kuvar njegovog oca bi mu pripremao obroke i slao ih kad mu to Čarls kaže.

Smisao za humor

„Tata nije samo uživao u knjigama, on ih je uzvisivao. Posebno Šekspira. Obožavao je Henrija V. i upopoređivao je sebe sa princom Halom“, priča Hari.

Princ Čarls
foto: Reuters / Blair Gable

Čarls, kaže vojvoda od Sasekdsa, toliko voli Šekspira da često drži predavanja začinjena citatima iz njegovih dela. Podsticao je Harija da pročita Hamleta, ali on nije bio oduševljen tom idejom.

„Hmm: Usamljeni princ, opsednut mrtvim roditeljem, gleda kako se drugi roditelj zaljubljuje u ubicu mrtvog roditelja... Zatvorio sam odmah korice knjige i rekao - Ne, hvala“.

Ali Hari je u Itonu glumio u Šekspirovoj drami i Čarls je gledao predstavu.

„Moj otac je sedeo u tzv. mrtvom uglu u prepunom Farrer teatru i niko se nije bolje proveo od njega. Evo ga, njegov san se ostvario, sin je igrao Šekspira. Vikao je, aplaudirao, ali, što je neobjašnjivo – uvek u pogrešnim trenucima“.

Kasnije je Čarls hvalio svog „dragog dečaka“ i rpriznao mu da se smejao u pogrešno vreme jer je istu stvar uradio i njegov otac, princ Filip, na njegovom nastupu.

Voli parfeme

Čini se da se današnjem kralju previše sviđa njegova kolonjska voda. Čarls voli mirise, ali prema Hariju nosi malo previše svog omiljenog Eau Sauvage od Diora.

Ne voli telefon

Kada je Hari bio u vojsci i služio u Avganistanu, koristio je svoje dragocene pozive kući preko satelitskog telefona da bi nazvao svoju tadašnju devojku Čelsi, koju je nazvao Čels, i svog oca.

Kapetan Vels, kako su ga zvali u britanskoj vojsci, nije mogao da dođe sebi kad mu je otac rekao da više voli pisma nego telefonske pozive.

„Tražio je da pišem, a ne da zovem. Voleo je moja pisma. Rekao je da bi više voleo pismo“, prisetio se Hari.

Kad su zajedno živeli, Čarls je voleo da mu ispod jastuka ostavlja cedulje u kojima je pisalo koliko je ponosan na njegova dostignuća.

Spavanje za stolom

Prema Hariju, Čarls je radoholičar i često dugo ostaje za svojim stolom u kancelariji.

Kralj Čarls III
foto: Profimedia

„Njegov rad je neka vrsta religije, s velikim žarom pokušava da spase planetu. Nebrojeno puta, kasno u noć, Vili i ja bismo ga našli kako spava na za stolom na pravoj planini od prepiski. Protresli bismo mu ramena i on bi se povijao, a komad papira bi mu se zalepio za čelo“, priseća se Hari.

Nije ga kritikovao

Iako su ga svi osuđivali što je nosio nacistički kostim na fensi žurki ili se družio sa striptizetama, Čarls je rekao samo kratko da mladi ljudi prave greške.

„Na moje iznenađenje i olakšanje, bio je nežan. Čak i zbunjen. Saosećao se sa mnom“.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs