skandalOZNO

"ZASIPANJE VOJVOTKINJE OD SASEKSA G*VNIMA ZAISTA NIJE OK": PREOKRET! Britanija skočila na noge u odbranu MEGAN MARKL

Čak nedelju dana nakon što je Džeremi Klarkson izazvao bujicu gneva kolumnom o Megan Markl, list The Sun je rekao da žali što je objavio da suprugu princa Harija treba gađati g*vnima

Celebrities
Autor:
"ZASIPANJE VOJVOTKINJE OD SASEKSA G*VNIMA ZAISTA NIJE OK": PREOKRET! Britanija skočila na noge u odbranu MEGAN MARKL
Megan Markl, Foto: Profimedia

"Mišljenja kolumnista su njihova stvar, ali kao izdavač shvatamo da slobodno izražavanje ide uz odgovornosti", poručili su iz magazina The Sun čak sedam dana nakon objavljivanja skandalozne kolumne Džeremija Klarksona o Megan Markl.

U svojoj kolumni, Klarkson je napisao da mrzi vojvotkinju od Saseksa na "ćelijskom nivou" i sanja o danu "kada će biti naterana da paradira gola ulicama svakog grada u Britaniji dok gomila skandira: 'Sramota!' i baca na nju grudve izmeta“. Voditelj je dodao da ne voli Megan više od serijskog ubice Rouz Vest.

Kolumna je zapanjila brojne čitaoce, zaradila je najviše pritužbi ikada (20.800 pritužbi je stiglo samo za nekoliko sati Nezavisnoj organizaciji za standarde štampe (IPSO)) , kada je objavljena sporna kolumna. Čak se i Klarksonova ćerka Emili oglasila i javno ogradila od očevih više nego neprimerenih reči.

List je tek posle nedelju dana reagovao.

„Prošle subote Džeremi Klarkson je napisao komentar o vojvotkinji od Saseksa. To je izazvalo snažan odgovor i dovelo do velikog broja pritužbi IPSO-u, nezavisnom regulatoru štampe. U tvitu ranije ove nedelje, Džeremi je rekao da je 'nespretno pomenuo scenu u igri prestola', koja je 'loše prošla kod velikog broja ljudi' i da je bio 'užasnut što je naneo toliko povrede'. Takođe je rekao da će biti oprezniji u budućnosti. Mišljenja kolumnista su njihova, ali kao izdavač shvatamo da sa slobodom izražavanja dolazi i odgovornost. Mi iz The Sun žalimo zbog objavljivanja ovog članka. Iskreno nam je žao.”

Članak je uklonjen sa njihove veb stranice i iz arhive, a u svoju odbranu rekli su i ovo:

„The Sun ima ponosnu istoriju kampanja, od Help for Heroes do Jabs Armi i Who Cares Wins, kao i preko 50 godina rada u partnerstvu sa dobrotvornim organizacijama, naše kampanje su pomogle da se Velika Britanija promeni na bolje. Radeći sa našim čitaocima, The Sun je pomogao da se donese novi zakon o porodičnom zlostavljanju, obezbedio je krevete u skloništima, pomogao da se uklone štetne rupe u zakonu i osnažio žrtve zlostavljanja da se jave i potraže pomoć. Nastavićemo da vodimo kampanju za dobre ciljeve u ime naših čitalaca i u 2023. godini”, poručili su iz ovog lista.

Džeremi Klarkson
foto: Profimedia

Kolumna, u kojoj je Klarkson rekao da mrzi Megan, nalazi se, inače, na poleđini dokumentarne serije o Netfliks-u, koja je veoma popularna.

Više od 60 poslanika pisalo je uredniku novina osuđujući najoštrije članak, pozivajući ujedno da ga ITV izbaci s posla, gde je voditelj emisije ‘Ko želi da bude milioner?’

U pismu, koje je javnosti predočila poslanica konzervativaca Kerolajn Noks, zahteva se da se preduzmu mere protiv Klarksona. U njemu se navodi da je "mrski" članak bivšeg voditelja Top Gear o Megan Markl doprineo "neprihvatljivoj klimi mržnje i nasilja".

Međutim, viši izvršni direktor ITV-a rekao je da su njegovi komentari bili "užasni", ali i da će Klarkson ostati voditelj emisije ‘Ko želi da bude milioner?’

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs