BOLNA ISPOVEST ĐORĐE SOLERI

11 GODINA SAM TRPELA NESNOSNE BOLOVE DA SAM PADALA U NESVEST: A govorili su mi svi imaju menstruaciju, samo se ti žališ


Reći ću vam o endometriozi: taj bol nije ni normalan ni neophodan" - ovoo je bolna ispovest Đorđe Soleri, 26-godišnje devojke Damijana Davida.

Celebrities
10:49h Autor:
11 GODINA SAM TRPELA NESNOSNE BOLOVE DA SAM PADALA U NESVEST: A govorili su mi svi imaju menstruaciju, samo se ti žališ
Bolna ispovest devojke Damiana Davida, Foto: Profimedia

Đorđa Soleri verenica fatalnog zavodnika Damijana Davida, frontmena grupe "Maneskin"se ne eksponira u medijima, ali je progovorila u bolnom periodu i svojoj borbi sa endomentriozom.

Otprilike jedna od deset žena pati od ove bolesti, koja ima ogromne posledice po polne odnose i mokrenje. Pojavljuje se sa menstruacijom, ali je u velikoj meri podcenjena. Dakle, dijagnoza traje sedam do deset godina. Ipak, postoji neka terapija, napisala je Đorđe za Repubblica i njene reči prenosimo u celosti.

Sedam/deset godina Zamislite sada šta ste radili u poslednjih 7/10 godina. Ima onih koji su postali punoletni, onih koji su postali roditelji, onih koji su promenili dom, grad, državu. Ko god je kupio kuću, dobio je unapređenje, revolucionirao je svoj život. Ovde: 7/10 godina je prosečno kašnjenje dijagnoze endometrioze.

Za mene, koja imam 26 godina, dolazim iz Milana (velikog grada sa mnoštvom bolnica, specijalista i centara kojima se mogu obratiti) i iz ekonomski privilegovane porodice koja je bila u mogućnosti da me izdržava i posećuje, mogla sam da priuštim putovanja, kao i lekove, kašnjenje dijagnoze je bilo 11 godina. 11 godina u kojima sam prešla u srednju, dobila sam licencu, proslavila osamnaestu, potpisala prvi ugovor o zakupu, prošla sam tri perioda.

Tih 11 godina u kojima sam trpela toliko jak bol da sam se onesvešćivala redovno, 11 godina u kojima sam pokušavao da tom bolu ime, to ime koje je u većini slučajeva bilo "samo anksioznost", "psihološki bol" (kao da je psihički bol zdravstveni problemi i njihova moguća projekcija na fizičko zdravlje bili su manje vredni razmatranja), naziv za koji se činilo da ima mnogo veze sa frazom "svi imaju menstruaciju, samo se ti toliko žališ". 11 godina na kraju kojih sam otkrila da ne, ne samo da nisu imale sve moje menstruacije, već nisam ni bila jedina koja se žalila. Uzrok je bila upravo endometrioza, koja još uvek pogađa 1 osobu na svakih 9/10.

Georgija Soleri
foto: Profimedia

Kasna dijagnoza Među njima je i Mariafrančeska Vasalo: ona mi kaže da je njena dijagnoza došla nakon šest godina. Ona je, kao i ja, počela da pati od menstrualnog bola sa 12 godina (sa menarhom) i njoj je, kao i većini nas, rečeno da je bol normalan. Sa 21, njeni simptomi su počeli da se nižu, a sa 26, stalna temperatura, uporni bol u donjem delu leđa i karlice, išijas, dispareunija, hronični umor i granično pražnjenje creva postalo je nemoguće ignorisati.

Godinama se verovalo da je endometrioza čisto ginekološka bolest, ali danas znamo da abnormalno prisustvo tkiva sličnog endometriju može uticati na trbušnu duplju i šire, kao što su slučajevi plućne ili dijafragmatske endometrioze. To uverava Manuel Maria Ianieri, ginekolog i hirurg specijalista za endometriozu, kao i lekar koji me je operisao 20. avgusta 2021. i kod koga se lečim.

Zbog toga je raznolikost simptoma nevažna; najpoznatije i najčešće su dismenoreja (bol tokom menstruacije), dispareunija (bol tokom snošaja), dishezija (bol tokom pražnjenja creva) i disurija (bol tokom mokrenja).

Imenujte bol

Jedno je sigurno: sposobnost da svom bolu date ime omogućava vam da ga potvrdite i date mu prostora, ne samo u očima svog društvenog okruženja, već i u svom sopstvenom, čineći tako patnju konačno živom, stvarnom i sa imenom, jer ono što nema ime ne postoji. Do danas, precizira Ianieri, ne postoji definitivan lek. Terapijski predlog obično pada na recept gestagena ili estrogen-progestagena, prolazeći kroz lekove koji mogu da izazovu privremenu menopauzu (koja je, međutim, povezana sa različitim rizicima i neželjenim efektima), do operacije i/ili terapije bola.

Uz problem dijagnostičkog kašnjenja, koji je već razarajući na fizičkom i psihičkom nivou, postoji problem prepoznavanja. U stvari, ako se endometrioza podeli na četiri stadijuma, izuzeće 063 se priznaje samo za poslednja dva, iako stadijum ne odgovara bolnoj simptomatologiji (zapamtite da u manjem procentu endometrioza može biti asimptomatska) i stadijum može samo dobiti nakon histološkog pregleda, a samim tim i hirurške intervencije. Osim toga, izuzeće obuhvata posete i preglede, ali ne i terapije, koje u potpunosti idu na teret bolesne osobe.

1 / 6 Foto: Profimedia

Kako podseća Mariafrančeska, čak ni u referentnim tabelama koje se odnose na civilnu invalidnost nema skor koji odgovara prisustvu bolesti bez obzira na to da li je podvrgnuta operacijama sakaćenja ili funkcionalnom oštećenju, kao da bol i onesposobljavajući simptomi koji često prate patologije nemaju veliki uticaj na kvalitet života: to zapravo dovodi do nedostatka profesionalne i socijalne zaštite i prisiljava na ostavku tamo gde potrebni ritmovi nisu u skladu sa telom koje spolja izgleda zdravo, a koje u stvari zar nije.

Konačno, postoji veliki jaz u istraživanju i medicinskoj obuci, što obavezuje pacijente na pacijentima da idu na hodočašće u potrazi za obučenim osobljem, što je trošak koji se dodaje već ogromnim ekonomskim troškovima upravljanja bolešću. Uprkos svemu, Marijafrančeska i ja smatramo se privilegovanim što smo saznale za svoju dijagnozu i što možemo da priuštimo terapije, ali postoji veliki broj ljudi koji traže ime za bol koji se prečesto smatra normalnim. Zato smo, zajedno sa stotinama glasova, odlučili da ispričamo svoju priču: da izbegnemo ovu patnju za one koji će doći posle nas, poručila je Đorđa.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs