zdraVE NAVIKE

Manji rizik za dobijanje Alchajmera do 50%: Kako da vas zaobiđe demencija!

Naučnici su ustanovili da je mozak ljudi koji su jeli zeleno povrće bio i do 11 godina mlađi, između ostalog

Objavljeno: 14.05.2018. 10:25h
Autor:
Foto: Shutterstock

Kod popularne MIND dijete naglasak je na 10 zdravih grupa namirnica koje podstiču zdravlje mozga: zeleno lisnato povrće, sve ostalo povrće, orašasti plodovi, bobičasto voće, pasulj, cele žitarice, riba, živina, maslinovo ulje i vino. S druge strane, preporučuje se da izbegavate hranu iz pet nezdravih grupa: crveno meso, maslac i margarin, sireve, kolače i slatkiše, prženu ili brzu hranu.

Budući da MIND dijeta nema pravila nego smernice, možemo je posmatrati kao zdravi način ishrane, a ne kao tipičnu dijetu. Radi se o kombinaciji DASH i mediteranske dijete, pa se logično mogu očekivati i pozitivni efekti na kardiovaskularno zdravlje i preventivni efekat na druga oboljenja poput dijabetesa melitus tip 2 i karcinoma.

Takođe, iako nije zamišljena za mršavljenje, ako imate višak kilograma, očekivan je značajan gubitak jer dijeta savetuje smanjeni unos šećera, zasićenih i trans masti, odnosno slatkiša, brze hrane i generalno industrijski dobijene hrane.

Lekovita salata od celera i mirođije: Sprečava srčani i moždani udar, reguliše krvni pritisak! (RECEPT)

foto: Shutterstock

Nema dnevnog limita kalorija niti strogo određenog jelovnika, postoje samo preporuke, pa je lako održavati dijetu.

Ali zamke ove dijete mogu upravo da budu u količini. Naime, dogodi se da zaboravimo da zdrava hrana može biti kalorična, kao na primer kod maslinovog ulja, koje ima istu količinu kalorija kao i sva druga ulja.

Industrijsku hranu treba izbegavati bez obzira da li na njoj piše "zdravo", "eko", "bio" i slično. Ovo se posebno odnosi na slatkiše i grickalice koje se prodaju na zdravim policama i u prodavnicama zdrave hrane. Treba obratiti pažnju i na način pripreme hrane.

Kuvanje i pečenje uz minimum maslinovog ulja su preporučeni iznad prženja i pohovanja. Dodaje se da za maksimalan efekat MIND dijete na zdravlje tu vrstu ishrane treba kombinovati sa fizičkom aktivnošću, redukcijom stresa i dovoljno kvalitetnog sna. Naziv dijete MIND se skraćenica engleskog naziva “Mediteranska-DASH intervencija za odglaganje neurodegenerativnih promena”.

Hrana koja uništava vaš mozak: Svakodnevno je konzumirate i rizikujete Alchajmerovu bolest!

foto: Shutterstock

Važnost ishrane u borbi s gubitkom pamćenja

Iako ni s ovom dijetom nema stopostotne garancije, neke studije su pokazale

da je kod ispitanika koji su se u dužem periodu držali ovog načina ishrane rizik od razvoja Alchajmerove bolesti pao za 54 odsto, dok je kod onih koji su ga se samo delimično pridržavali taj rizik umanjen za 35 odsto.

Već taj procenat ukazuje, ističu nutricionisti, na važnost ishrane u borbi s gubitkom pamćenja. Ono što se ističe kao pozitivna strana MIND dijete je to što je se ne treba držati strogo nego više kao uputstva za ishranu, a što duže se praktikuje, efekti na mozak su bolji.

MIND dijeta u SAD-u je proglašena dijetom koju je najlakše sprovoditi pa je u vrhu najzdravijih dijeta, uz mediteransku.

Ova grupa ljudi mora da jede kikiriki što više: Uopšte ne sadrži holesterol!

foto: Shutterstock

Rizik od moždanog udara može da se smanji zdravim životnim stilom i ishranom

Mozak je najznačajniji organ u telu jer upravlja svim telesnim funkcijama. Krvlju se snabdevae putem dve karotidne arterije. Ponekad ne može dovoljno brzo da se uspostavi ponovna ravnoteža dotoka hranjivih materija i kiseonika te zbog nastalog začepljenja u nekoj od glavnih sudova ili njenih ogranaka dolazi do potpunog prekida snabdevanja pojedinih moždanih područja.

To je stanje moždanog udara. Mnogi faktori rizika dovode do nastanka moždanog udara. Na neke, kao što su dob, pol i genetika, nije moguće uticati. Na drugu grupu faktora, poput stila života i načina ishrane, može se uveliko uticati.

Oni su zajednički za razvoj bolesti srca i krvnih sudova, kao i za pojavu moždanog udara. Glavni faktori su poremećeni nivoi masnoća u krvi, povišen krvni pritisak, bolesti srca, dijabetes, gojaznost, pušenje, fizička neaktivnost, izloženost hroničnom stresu i visoki nivo homocisteina.

Rezultati brojnih istraživanja dokazali su povoljan efekat antioksidansa, prvenstveno biljnih sterola, vitamina i minerala, na zdravlje kardiovaskularnog sistema. Zajedno s omega-3 masnim kiselinama i vlaknima, ove materije smanjuju apsorpciju holesterola, snižavaju trigliceride i doprinose čvrstoći i elastičnosti krvnih sudova.

Zdrava prijepoljska pogača od heljde: Reguliše probavu, kilažu, holesterol i šećer u krvi! (RECEPT)

foto: Shutterstock

Ideja za dnevni meni

Doručak:

Doručkujte šolju grčkog jogurta, pola šolje borovnica i jagoda, krišku hleba od celih žitarica i pola avokada. Dnevno treba pojesti tri obroka celih žitarica, salatu i popiti čašu vina (dijeta polazi od tvrdnje da je malo alkohola bolje za mozak nego nimalo). Za međuobrok treba uzimati orašaste plodove.

Ručak:

Za ručak jedite salatu od kuvanih pilećih prsa, šolje zelene salate, šolje isečenih svežih krastavaca, pola šolje paradajza, kašike semenki suncokreta i kašičice maslinovog ulja. Svaki drugi dan bi trebalo pojesti obrok od pola šolje mahunarki, a ne bi trebalo jesti više od tri obroka crvenog mesa.

Večera:

Losos u marinadi, poslužite s pola šolje kuskusa, pomešanog s lagano dinstanih pola šolje tikvica i 4 špargle, šoljicom lima pasulja i salatom od pola šolje rukole i spanaća. Barem jedanput nedeljno trebalo bi večerati ribu, a u pripremi obroka treba koristiti maslinovo ulje. U obroke sme da se doda manje od kašike maslaca dnevno, a tek svake dve nedelje jede se porcija sira i pržene hrane.

3 predloga za ručak bez kuvanja: Brzo, jednostavno i što je najvažnije - zdravo! (RECEPT)

foto: Shutterstock

Top 10 namirnica

Riba

Ribe, i to one poput sardele i skuše, koje su bogate omega-3 masnim kiselinama i imaju najviše hranjivih materija koje održavaju mozak vitalnim, pa ih jedite barem jednom nedeljno. Više od pet ribljih obroka nedeljno umanjuje rizik od moždanog udara za 1/3.

Borovnice

Bobice su još jedan dar prirode u kojem treba da uživamo što češće, a naš mozak ih posebno voli. Naučnici su izračunali da samo dve porcije borovnica ili jagoda nedeljno odlažu slabljenje pamćenja kod žena za dve godine. Jedite ih barem dva puta nedeljno.

Žitarice i orašasti plodovi

Jedna od ključnih namirnica dijete za mozak su cele žitarice. Preporučuju se tri obroka nedeljno, a čak bi pet puta nedeljno trebalo da pojedete šačicu orašastih plodova. Bogati su zdravim masnoćama, vlaknima i antioksidansima.

Ekspresno čiste jetru: Začini i ulja koji uklanjaju nagomilanu masnoću!

foto: Shutterstock

Mahunarke

Ako mahunarke nisu češće na vašem tanjiru, lekari napominju da bi trebalo da budu. S visokim udelom vlakana i proteina i malo kalorija i masnoće održavaju um britkim. Naučnici preporučuju da mahunarke tri puta nedeljno smanjuju rizik od Alchajmera.

Crno vino

Za Alchajmer je karakteristično nakupljanje određene vrste proteina u mozgu koji se formiraju u kuglice i hvataju se na nervne ćelije u mozgu i uzrokuju njihovo umiranje. Studije pokazuju da crno vino sprečava njihovo hvatanje za ćelije.

Kvercetin

Jabuke, kruške, karfiol, krastavci i čičoke bogate su vlaknima i kvercetinom, pa smanjuju rizik od moždanog udara za čak 50 odsto.

Tamna čokolada

Jedući je, aktivira se deo vašeg mozga koji izlučuje dopamin, važnu hemikaliju u mozgu. Taj deo mozga omogućava učenje i pamćenje, a pomaže da se zadrži vaš mozak u formi.

Mediteranska ishrana

Kombinacija plave ribe, maslinovog ulja, povrća i voća povezana je s nižom stopom smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti, moždanog udara i smanjenom pojavom Parkinsona i Alchajmera.

Šta osećamo 24 sata pred smrt: Ovako izgleda kraj života!