Živeli!

Naučno dokazano: Ispijanje vina čini vas pametnijim, razvija mozak više nego matematičke zagonetke!

Šeperd je istražio vezu između ljudskog mozga i sposobnosti da se prepozna ukus vina, a rezultate je objavio u knjizi

Fitnes & Nutricija
11:43h Autor:
Naučno dokazano: Ispijanje vina čini vas pametnijim, razvija mozak više nego matematičke zagonetke!
Foto: Shutterstock

Prava vest za praznični period, vino ne samo da ima dobar ukus u ustima, nego vas može učiniti pametnijima. Kako tvrdi neurolog sa Univerziteta Jejl Gordon Šeperd konzumiranje vina aktivira više sive materija u mozgu nego slušanje muzike i rešavanje matematičkih jednačina. Pa živeli!

Šeperd je istražio vezu između ljudskog mozga i sposobnosti da se prepozna ukus vina, a rezultate je objavio u knjizi Neurologija: Kako mozak stvara ukus vina, piše Independent.

Naučnik je objasnio kako ljudi ne otpiju gutljaj vina i samo ga ostave u ustima. "Prvo ga mućkate po ustima, a zatim progutate što je vrlo kompleksna motorička radnja", objasnio je. Naš mozak ima vrlo važnu ulogu u dešifrovanju ukusa vina, a Šeperd je to povezao s načinom na koji naše oči opažaju boje.

Leči anemiju, jača srce i krvne sudove: Sve koristi kupinovog vina!

foto: Shutterstock

"Dobra analogija su boje. Stvari koje mi vidimo same po sebi nemaju boju, nego se svetlo reflektuje od njih nakon što ih pogodi. Tek kada svetlo dođe do naših očiju aktivira se sistem u mozgu koji stvara boju od tih različitih talasnih dužina", rekao je naučnik. Na sličan način molekuli vina nemaju ukus ni aromu. "Nego kada stimulišu naš mozak, on stvara ukus na isti način na koji stvara boju", objasnio je.

Svakim gutljajem vina zapravo aktivirate svoj mozak i tako ga vežbate.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs