Postoji puno varijacija na temu kuvanog vina, ali osnovni recept bi izgledao otprilike ovako:
Sastojci: 1 paketić kore cimeta, 1 litar crvenog vina, 7 karanfilića, 150 do 200 ml vode, 5 do 7 kašika šećera, po želji narandžina kora
Priprema: U vodi rastopite šećer, dodajte cimet i karanfiliće i kuvajte dok otprilike pola vode ne ispari. Ulijte vino i zagrejte do vrenja. Tekućinu, kuvano vino, poslužite u toplim šoljama ili u čašama sa metalnom drškom.
Tajni sastojak: Želite li da vam kuvano vino dobije posebnu aromu, u njega stavite nekoliko zrna bibera i prokuvajte sa ostalim začinima. Crni biber poslužiće vam i ako pri ruci nemate karanfilić. Takođe, kod serviranja u šolju ubacite krišku narandže - daće vinu još posebniji ukus.
Uživajte!