Oduševite svoje najmilije

Napravite domaći ratluk: Tradicionalni slatki zalogaj uz šoljicu kafe! (RECEPT)

Ratluk je do nedavno bio obavezna poslastica uz šoljicu crne kafe. Ova orijentalna poslastica stigla nam je iz Turske, još u 15. veku, a u prevodu na srpski rahat lokum (inače turska reč) znači - slatki zalogajčić. Danas, iako se ne služi toliko često, retko ko će ga odbiti kada mu bude serviran uz kafu
Recepti 06.09.2016. - 20:22h Autor: opanak.rs
Foto: Thinkstock
  • Srednje teško

Sastojci

  • 750gr šećera u kockicama
  • 350ml vode
  • 125 gr rastvorenog gustina (jestivi skrob)
  • 1 limun
  • ulje za podmazivanje pleha
  • 300gr šećera u prahu
  • šaka seckanih oraha (ili drugo koštunjavo voće)

Priprema: Šećer prelijte vodom, dodajte limun, a zatim ga kuvajte dok ne dobijete gust sirup. Skrob rastvorite u čaši hladne vode, pri tom vodite računa da nema grudvica, pa dodajte dobijenom sirupu. Sve zajedno kuvajte uz obavezno mešanje.

 

Kada smesa počne da se "odvaja" od šerpe, dodajte šaku seckanih oraha (možete bilo koje koštunjavo voće). Masu zatim izručite u podmazan pleh i ostavite je nekoliko sati da se ohladi. Kada se dovoljno prohladi, ratluk secite vlažnim nožem na kocke i pospite ih šećerom i prahu.

 

Savet: možete da dodate jestivu boju po želji kako biste obojili svoj ratluk

 

Slatkiš koji se pamti: Šarene kuglice od ratluka! (RECEPT)

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...