Ne smete da propustite

Kosovski zeljanik: Starinski recept za najlepšu proju sa spanaćem!

Slani zalogaji u kojima ćete uživati
Recepti 27.07.2016. - 12:52h Autor: srbijuvolimo.rs
Foto: Profimedia
  • 35 minuta
  • Srednje teško

Sastojci

  • Za testo:
  • 600 g kukuruznog brašna
  • 1 prašak za pecivo
  • kisela voda po potrebi (oko dve čaše)
  • malo soli
  • jedna rakijska čašica ulja
  • Za fil:
  • 1 kg spanaća
  • 4 jajeta
  • 500 g sjeničkog ili nekog drugog masnog sira
  • čašica ulja
  • Za preliv:
  • 2 jajeta
  • 2 kašike pavlake
  • 2 kašike kiselog mleka

1. Od navedenih sastojaka zamesite testo i podelite ga na dva dela. Testo treba da bude kao za proju, ni gusto, ni retko. Dobro podmažite tepsiju pravougaonog oblika i sipajte prvu polovinu testa.

 

2. Za fil dobro operite i očistite spanać, isecite ga na manje delove, pa ga rukama pomešajte s jajima, sirom i čašicom ulja. Masa treba da bude kompaktna. Fil sipajte preko kore i fino ga poravnajte viljuškom kao da filujete tortu. Preko fila ravnomerno razlijte čašicu ulja.

 

3. Drugi deo testa, koji ste ostavili po strani, razredite čašicom vode, da biste lakše mogli da ga razlijete preko fila. Sve lepo razmažite kašikom tako da se fil ne vidi.

 

4. Zeljanik stavite da se peče u rerni prethodno zagrejanoj na 200 stepeni. Pecite 15 minuta, zatim rernu podesite na 180 stepeni i nastavite da pečete još oko 30 minuta. Kad dobije finu zlatnožutu boju, zeljanik izvadite iz rerne, a rernu isključite.

 

5. Za preliv umutite dva jajeta s pavlakom i kiselim mlekom. Time prelijte vruć zeljanik i vratite nakratko u isključenu rernu, tek toliko da se uhvati korica.

 

Svetogorski kolač: Hilandarski slatkiš božanskog ukusa! (RECEPT)

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...