Zdravlje

Ručak koji može da spreči razvoj ćelija raka: Pržene špargle i bukovača sa lukom! (RECEPT)

Zdravlje u usta ulazi u vidu ove hrane. Kada pojedete ovo ne brinite za bolesti.
Recepti 03.04.2016. - 18:58h Autor: Stil
Foto: Profimedia
  • 20 minuta
  • Jednostavno
  • Za 2 osoba

Sastojci

  • 10 kom špargli
  • malo masti
  • so i biber
  • 1kg bukovače
  • 1 glavica crnog luka

Špargla je malo poznata kod nas, još slabije dostupna, ali i kad uspete da kupite šparglu, za nju ćete morati da izdvojite mnogo novca.

 

Malo ko zna da je šparoga veoma jednostavna za gajenje i da oko nje i nema nekog naročitog posla. Ona je višegodišnja bilja koja uspeva na laganom zemljištu koje je preko celog dana dobro osunčano. Osim povremenog zalivanja i čišćenja od korova, oko nje i nema drugog posla.

 

Berba počinje u rano proleće a završava se do kasno u jesen. U tom periodu kada prestaje berba, busen špargle nestaje i pojavljuje se tek u proleće kada ćete videti prve zelene štapiće kako izviruju iz zemlje.

 

Varivo koje čisti organizam: Ovaj ručak izbacuje toksine iz celog tela!

 

Sadrži dijetetska vlakana koja pomažu kod problema sa opstipacijom, smanjuju nivo lošeg ili LDL holesterola i regulišu nivo šećera u krvi. Pored toga, velike količine dijetetskih vlakana pomažu u smanjenju rizika od pojave raka creva, tako što sprečavaju apsorpciju toksičnih jedinjenjenja iz hrane. Dobar je izvor antioksidanata (lutein, zeoksantin, karoten). Zajedno ova flavonoidna jedinjenja pomažu uklanjanje štetnih slobodnih radikala iz organizma, štiteći ga tako od mogućih kancera, neurodegenerativnih bolesti i virusnih infekcija. Bogata je folatima, vitaminima B grupe, kao što su tiamin, riboflavin, niacin, vitamina B6 (piridoksin) i pantotenska kiselina. Izdanci špargle su takođe dobar izvor vitamina K. A od minerala naročito je bogata bakrom i gvožđem. Pored toga, ima i male količine nekih drugih esencijalnih minerala i elektrolita kao što su kalcijum, kalijum, mangan i fosfor. Kalijum je važna komponenta ćelija i telesnih tečnosti.

 

Špargle: Bogataška hrana koja je dostupna svima!

 

Foto: Stil
Foto: Stil

Mi smo špargle spremili na ovaj način:

 

Potrebno je: 10 špargli srednje veličine, malo masti, so i biber.

 

Priprema: Na srednjoj temperaturi pržiti špargle sa malo masti. Poklopiti tiganj, a špargle na pola preseći. Povremeno mešati. Kad omekšaju tako da se po malo uvijaju, špargle posolite i stavite malo bibera. Pustite neka se dinsta još pet minuta, skinite sa vatre i poslužite.

 

Uz špargle smo spremili i bukovaču sa lukom.

 

Potrebno: 1kg bukovače, 1 glavica crnog luka, so i biber.

 

Priprema: U tiganju staviti luk da se dinsta na malo masti, a kad postane staklast dodati bukovaču isečenu na kockice. Dinstati 15 min, posoliti i staviti biber i ostaviti još 5 minuta.

 

Ne zaboravite da mešate kako bukovača ne bi zagorila.

 

Bukovaču su vekovima koristili Kinezi kao jedino sredstvo koje poboljšava imunitet organizma. U svom sastavu bukovača ima niz vitamina: B, D, C, K, proteine, mineral-jod, selen, natrijum, kalijum, cink, fosfor, gvožđe. Pored toga, sadrži i hlorofil koji ubrzava regeneraciju ćelija.

 

Zbog toga kombinacija bukovače i špargle predstavlja idealan ručak koji sprečava razvoj stanica raka.

 

Ručak koji ublažava kiselost organizma: Ukusna namirnica na koju smo zaboravili! (RECEPT)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs