Zalihe

Tradicionalna zimnica: Spremite je kao vaša baka! (RECEPT)

Leto se polako bliži kraju, a na pijacama je mnogo povrća koje možete iskoristiti za spremanje zimnice
Recepti
20:44h Autor:
Tradicionalna zimnica: Spremite je kao vaša baka! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Leto se polako bliži kraju, a na pijacama je mnogo povrća koje možete iskoristiti za spremanje zimnice. Donosimo vam recepte za tradicionalnu zimnicu koju svaka kuća mora da ima:

Ajvar

Potreno vam je: 5 kg paprike-roge, 2 plava patlidžana srednje veličine, 1/2 litre suncokretovog ulja, 100 ml alkoholnog sirćeta 9%, 5-6 čenova belog luka, 3 kašike soli, 1 kašika šećera, 1 konzervans (ako želite).

Priprema:

Ispeći papriku i patlidžane. Dobro ocediti. Možete ih ostaviti i preko noći da se cede. Pečenu papriku i patlidžane oljuštiti, izvaditi semenke i samleti na mašinu za mlevenje mesa. U mašinu ubaciti i beli luk.

Ajvar sa pecenom paprikom i plavim patlidžanom. U veći lonac (šerpu) staviti ulje, dobro zagrejati i istresti samlevenu smesu. Ajvar sa pečenom paprikom i plavim patlidžanom kuvati na laganoj vatri uz stalno mešanje. Dodati sirće, so i šećer.

11 ukusnih načina da uživate u patlidžanu: Pun vitamina i kalijuma, prste da poližeš! (FOTO)

U međuvremenu staviti oprane tegle u rernu.

Dok se ajvar kuva, dodati pred kraj konzervans. Kuvati još 20-30 minuta. Kada je smesa postala kompaktnija, tj. uočite vidljiv trag na dnu šerpe (lonca) prilikom mešanja – ajvar je gotov.

Gotov ajvar razliti u vruće tegle i ostaviti u toploj rerni na par sati. Izvaditi tegle iz rerne, staviti celofan, gumice i poklopce.

Od 5 kg paprike ispadne 5 teglica ajvara od 700 ml.

Kraljica svakog obroka: 10 savršenih jela od paprike! (FOTO)

Ljutenica

Potrebno vam je: 2 kg patlidžana, 3 kg crvenih mesnatih paprika, 3 ljute papričice, 250 ml ulja, 60 g šećera, 150 ml sirćeta, 4 čena belog luka, so.

Oljuštiti patlidžan i staviti ga u vrelu vodu (kratko blanširati). Dobro ih ocediti i iseći na trake. Paprike i ljute papričice oprati i dobro obrisati. Zagrejati rernu na 200 stepeni i ispeći paprike i papričice (uz povremeno okretanje), pa ih izvaditi u neku posudu i pokriti krpom. Kada su paprike pečene, položite ih u staklenu posudu i prekrijte kuhinjskom krpom. Propržiti na 125 ml ulja patlidžan dok ne omekša. Dodati mu oljuštene i na trake isečene paprike, šećer, sirće, beli luk (seckani ili propasirani) i pržiti uz mešanje dok sve ne omekša.

Ljutenicu sipati u tegle (prst ispod ruba) i staviti ih u mlaku rernu na pola sata Izvaditi tegle, u svaku naliti po malo ulja i zatvoriti.

Ljute papričice - najzdravija namirnica sveta: Leči čak 10 bolesti i čini čuda za čir na želucu!

Turšija

Potrebno je: 6 kg očišćenih paprika, za presolac: 3 l vode, šolja ulja, šolja šećera, biber u zrnu. Za umakanje je potrebno 35 g esencije, 2 dl ulja, 200 g soli, 50 g šećera, kesica konzervansa, 7 glavica belog luka, dosta rena, peršunov list

Priprema

Stavite navedene sastojke za presolac da proključaju, pa obarite paprike. Pojedinačno svaku papriku uvaljajte u smesu od ulja, esencije, soli, šećera, konzervansa, seckanog belog luka, rena i peršunovog lišća.

Slažite u tegle jako pritiskajući. Zalijte sokom po potrebi, povežite i ostavite na hladnom mestu.

Eliksir lepote i mladosti naših predaka: Kako da napravite voćnu turšiju!

Džem od šljiva sa čokoladom

Potrebno je: 2 kg šećera, 6 kg očišćenih šljiva, 5 štangli čokolade, flašica ekstrakta ruma.

Priprema:

Ušpinujte šećer sa malo vode gušće nego za slatko. Dodajte oprane, očišćene i samlevene šljive. Kuvajte uz mešanje po potrebi. Kad je gotovo, dodajte čokoladu i kuvajte još malo. Sklonite sa vatre i umešajte flašicu ruma. Vruć džem sipajte u suve, vruće tegle. Zatvorite i dobro umotajte u ćebad. Ostavite do sutradan da se ohlade.

Zašto je dobro da jedete šljive: Štite srce, smanjuju rizik od dijabetesa, pomažu kostima

Slatko od šljiva

Potrebno je: 1 kg šljiva, 1 kg šećera, sok od limuna, vanila, list rozetle.

Priprema:

Slatko pravite od zdravih šljiva koje treba oljuštiti i staviti u krečnu vodu. Za krečnu vodu rastvorite 250 g kreča u 2 l vode, dobro izmešajte i sipajte još 2 l vode. Ostavite da se kreč staloži, pa odlijte bistru tečnost (krečnu vodu) u koju se stavljaju šljive.

Šljive držite u krečnoj vodi najmanje 1 sat. Onda ih dobro operite i izvadite koštice. Od šećera i 1-2 čaše vode skuvajte sirup (na tihoj vatri) do gustine meda, dodajte vanilu, kolutove limuna i kašiku razređene limunske kiseline.

Pripremljene plodove šljiva kuvajte u sirupu oko 25 minuta, pa na kraju dodajte listove rozetle. Skinite sa vatre, pokrijte vlažnim čistim platnom i kad se sasvim ohladi, sipajte u tegle.

Preporuke ruskih alternativnih lekara: 7 načina da očistite i podmladite organizam

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs