RUČAK ZA DANAS: Ričet - omiljeno jelo iz stare Jugoslavije koje se pravilo od pasulja

Spremite pasulj po starinski - zdravo, a tako ukusno jelo

Recepti
08:58h Autor:
RUČAK ZA DANAS: Ričet - omiljeno jelo iz stare Jugoslavije koje se pravilo od pasulja
Foto: Shutterstock

Kad smo utvrdili kako se sprema pasulj po receptu Steve Karapandže, sada je vreme da savladamo recept naših baka:

Sastojci:

  • 200 g pasulja
  • 200 g oljuštenog ječma
  • 1 crni luk
  • 1 šargarepa
  • 1 kašika masti
  • 70 ml paradajz soka
  • 2-3 čena belog luka
  • 1 kašika brašna
  • suvo meso ili slanina
    pasulj
    foto: Profimedia

Priprema: Pasulj potopite u vodu i ostavite par sati, a najbolje je preko noći. Zatim prospite vodu, sipajte novu i kuvajte dok ne proključa. Opet prospite vodu, pa dodajte u pasulj ječam i suvo meso i opet sipajte vodu da ogrezne. Poklopite i kuvajte na laganoj vatri oko sat vremena. Na masti (može i ulje) propržite sitno seckan crni luk i šargarepu isečenu na kolutove. Zatim sipajte malo vode i dinstajte dok ne omekša. Dodajte u pasulj. Zatim u istu šerpu dodajte sitno seckan beli luk i posolite. Zatim pomešajte brašno, slatku papriku i paradajz sos, ako je potrebno dolijte malo vode. Ne sme da bude grudvica. Sipajte u pasulj i kuvajte još 15 minuta, piše Stvar ukusa.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs