Savršena

BOMBA PITA OD PRAZILUKA I KAČKAVALJA: Pecivo u koje će se svako zaljubiti! (RECEPT, VIDEO)

Naučite da razvijate domaće kore

Recepti
Autor:
BOMBA PITA OD PRAZILUKA I KAČKAVALJA: Pecivo u koje će se svako zaljubiti! (RECEPT, VIDEO)
Foto: Letina kuhinja

Sastojci: 650 grama brašna, 10 g kvasca, 1 kašika šećera, ravna kašičica soli, 200 ml mlake vode, 200 ml mlakog mleka, 90 ml ulja, 700-800 praziluka, 150 ml ulja, 50 ml soka od paradajza, 1-2 kašičice mlevene paprike, 1 kašičica soli, 200 g rendanog kačkavalja, 2 žumanceta, malo mleka, malo ulja.

Priprema: Pomešati brašno (ostavite 50 g sa strane), kvasac, so, šećer i 50-70 ml mlake vode i ostaviti da se kvasac aktivira. Dodati 90 ml ulja, preostalu mlaku vodu i mleko. Umesiti testo pa prekriti plastičnom folijom i krpom. Ostaviti da stoji.

Za to vreme iseckati praziluk. Dodati mu 150 ml ulja i dinstati desetak minuta. Dodati paradajz sok, mlevenu papriku i so, pa lepo promešati i ostaviti još 7-8 minuta da se dinsta na laganoj vatri.

Naraslo testo premesiti, izvaditi iz činije, formirati oblik rolata pa preseći na 5 jednakih delova. Svaki deo oblikovati u lepinjicu, pa opet pokriti folijom da se testo ne suši dok razvijate kore.

Sipati brašno na radnu površinu, pa oklagijom razvući jednu lepinjicu u pravougaonik. Pospite brašno i odozgo da se ne bi lepilo za oklagiju. Kora treba da bude veoma tanka (detaljan postupak razvlačenja pogledajte u videu).

Petinu fila od praziluka raporediti po kori, posuti i petinu kačkavalja, pa pažljivo uviti u rolat. Ponoviti postupak sa ostalim lepinjicama. Poređati pite u pleh obložen pek papirom. Pitu premazati uljem pomešanim sa malo mineralne vode, pa premazati i žumancetom pomešanim s malo mleka i ulja.

Peći desetak minuta na 200 stepeni, pa smanjiti temperaturu na 170-180 stepeni još oko 20 minuta.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs