Sastojci:
Kora:
– 8 jaja
– 8 kašika šećera
– 8 kašika mlevenih oraha
– 4 kašike brašna
Fil:
– 4 jaja
– 8 kašika sećera
– 1 vanilin šećer
– 250 g maslaca
– 150 g grilijaša
– 100 g čokolade
Grilijaš:
– 200 g šećera
– 150 g oraha
Priprema:
Umutiti penasto belanca, dodati šećer i jedno po jedno žumance, na kraju pažljivo umesati orahe i brašno. Sipati u veliki pleh od pećnice obložen masnim papirom i ispeći koru. Zaviti u rolat uz pomoć vlažne kuhinjske krpe.
Skuvati na pari fil od 4 jaja i 8 kašika šećera, kad se prohladi umešati maslac i ako je potrebno dodati jos malo šećera u prahu po ukusu.
Fil podeliti na dva dela, ostaviti malo na stranu za premazivanje, pa u jedan deo dodati usitnjeni grilijaš a u drugi rastopljenu čokoladu.
Razviti koru, premazati prvo filom od čokolade a preko njega staviti i fil sa grilijašom, pa sve zajedno uviti u rolat. Premazati ceo rolat filom koji smo odvojili i posuti preostalim grilijašom. Kad se rahladi, seći na tanke šnite.
Za grilijaš ili krokant, rastopiti šećer kao karamel, dodati orahe i sve preručiti na tanjir namazan uljem.
Kad se smesa ohladi, usitniti u avanu/muzaru… ako vam ostane viška grilijaša, dobro zatvoriti i iskoristiti za neke druge kolače, keksice i sl.
Rolat je vrlo ukusan, pout neke fine tortice, ako želite da ima više fila, možete dodati jos 100 g maslaca i isto toliko šećera u prahu… mislimo da će Vam se dopasti.
Prijatno!