Piletina je meso koje nutricionisti rado preporučuju bilo da ste na dijeti ili volite da se hranite zdravo.
Donosimo vam 3 recepta za ručak sa piletinom:
Punjeno pile
Potrebno je: celo pile; 4-5 kriški starog hleba; po potrebi mleka; 200 g slanine;1 luk; 3 čena belog luka; veza peršuna; 1 jaje; 200 g šampinjona; so, biber; po potrebi puter
Priprema: Očišćeno pile dobro posolite spolja i iznutra. Potopite hleb u mleko, dobro ga ocedite i stavite u posudu. Dodajte sitno seckanu slaninu, sitno iseckani crni i beli luk, peršunov list, jaje i listiće šampinjona, posolite i pobiberite. Smesu dobro promešajte i napunite pile, pa mu potom povežite nogice jačim koncem, da smesa ne bi iscurela. Od ostatka smese napravite loptice i poređajte ih oko pileta u dublji pleh ili vatrostalnu tepsiju. Pre pečenja namažite pile s malo putera, a tokom pečenja nalivajte ga više puta sokom od pečenja. Pecite oko sat i po na 200°C.
Obrok salata sa piletinom
Potrebno je: pakovanje paste (po izboru); 400g piletine iseckane na male kocke i propržene; 1 manja glavica zelene salate, grubo sečene; 200 g čeri paradajza; 1 čaša krutona; 1 grčki jogurt; 1/3 čaša svežeg parmezana; 1/4 čaše pečenog badema.
Priprema: Skuvajte pastu u slanoj vodi prema uputstvu sa pakovanja, zatim je isperite hladnom vodom i procedite. Pomešajte navedene sastojke i prelijte pastu.Služite odmah ili odložite u frižider za sutradan.
Celo pile u mleku
Sastojci: 1 celo pile (oko 1.5 kg); morska so; mleveni crni biber; kašičica cimeta;
vezica sveže žalfije; korica od dva limuna; 10 češnja belog luka; 500 ml mleka.
Priprema: Rernu zagreje na 190°C. Posolite i pobiberite piletinu. Stavite maslinovo ulje i maslac u posudu i pržite piletinu desetak minuta sa svake strane. Stavite u rernu, dodajte mleko, cimet, listove žalfije, koricu od dva limuna i beli luk. Pecite oko sat i po.