probajte

Panetone: Slatki hleb bez kojeg je nemoguće zamisliti Božić u Italiji! (RECEPT)

Hleb originalno potiče iz Milana, a karakteriše ga lagana i prozračna tekstura, ali bogat ukus...

Recepti
Autor:
Panetone: Slatki hleb bez kojeg je nemoguće zamisliti Božić u Italiji! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Bez svega se može, ali panetone se obavezno mora naći na prazničnim stolovima u Italiji za Božić. Reč je o slatkom hlebu od testa sa sušenim voćem, citrusima i orašastim plodovima koji se tradicionalno pravi za Božić i Novu godinu. Hleb originalno dolazi iz Milana, a karakteriše ga lagana i prozračna tekstura, ali bogat ukus. Panetone je popularan i kod nas, a uz malo volje i truda može se pripremiti i u svom domu.

Sastojci za voćni nadev:

  • 300 grama mešanog sušenog voća po želji (suvo grožđe, marelica, šljiva, brusnica)
  • 100 grama kandirane limunove ili narandžine korice
  • 6 kašika ruma (ili omiljenog voćnog soka)

Sastojci za hleb:

  • 6 velikih jaja
  • 480 grama oštrog brašna
  • 250 grama putera
  • 180 ml mleka
  • 50 grama šećera
  • 30 grama badema
  • 1 i ½ kašika suvog kvasca

Priprema:

1. Veče pre pripreme iseckajte sušeno voće i kandirani citrus na manje komadiće, stavite u jednu činijui prelijte alkoholnim ili bezalkoholnim pićem po želji. Dobro promešajte, pokrijte krpom i ostavite da se ukusi sjedine na sobnoj temperaturi preko noći. 2. Za hleb: zagrejte 150 ml mleka i pustite da dosegne mlaku temperaturu. Tada ubacite šećer i suvi kvasac, dobro promešajte i pustite da se kvasac aktivira oko 5 minuta. 3. U mikser stavite brašno i pripremljeni kvasac pa mutite s nastavkom za izradu testa da se sastojci povežu. 4. Dodajte pet jaja i nastavite da mutite dok ne dobijete jednoličnu, ali ljepljivo testo.

5. Malo po malo testu dodajte 250 grama omekšanog, ali hladnog putera iseckanog na manje kockice. Mutite mikserom dok ne dobijete glatku i sjajnu smjesu.

6. Prebacite smesu u namašćenu posudu, čvrsto prekrijte folijom i stavite u frižider preko noći. Sporo dizanje testa jamči laganu i prozračniju teksturu, tvrde stručnjaci. 7. Drugi dan: na pobrašnjenoj podlozi razvucite testo u pravougaonik. Ocedite voćni nadev od tečnosi u kojoj se marinirao pa polovinu položite na razvučeno testo. Preklopite testo pa ponovo razvucite u pravougaonik. Ponovite postupak s ostatkom voća. 8. Grbavo testo s kandiranim i sušenim voćem oblikujte u kuglu.

9. Namastite okrugli visoki kalup za pečenje panetonea, obložite ga papirom, pa u njega stavite testo. Na vrh testa utisnite bademe, prebacite krpu preko svega i stavite hleb da se diže 2 do 3 sata na toplom mestu. 10. Dizano testo premažite s mešavinom preostalog mjeka (30 ml) i jednog jaja. 11. Stavite da se peče u prethodno zagrejanu rernu na 180 Celzijevih stepeni oko 20 minuta. Nakon toga spustite temperaturu na 150 i pecite još 40 minuta. Štapićem za ražnjić proverite da li je testo pečeno do kraja. 12. Ohladite slatki hleb do kraja pri posluživanja.

Prijatno!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs