Ukus koji stvara istinsku čaroliju

Torta Kraljica Marija: Najlepša srpska praznična poslastica! (RECEPT)

Kore od oraha i belanaca i dva krema po kraljičinom izboru čine ovu prelepu tortu

Recepti 18.12.2019. - 10:50h Autor: srbijuvolimo.rs
Foto: Shutterstock

Kraljica Marija je bila veoma omiljena srpska vladarka, zbog svoje neposrednosti u kontaktima sa običnim ljudima, koji su mogli da je vide kako šeta u parku oko dvora, i to u običnim patikama kakve su tada nosile mnoge naše žene.

 

Ona je za decu štićenike Zavoda za siromašnu decu sama mesila tortu, čiji recept vam predstavljamo, i svake godine im delila na praznike.

 

Za koru: 7 belanaca, 150 g maslaca, 1 kesica vanil šećera, 70 g brašna, 150 g mlevenih oraha, 150 g šećera.


Prvi fil: 7 žumanaca, 150 g prah šećera, 2 kesice vanilin šećera.


Drugi fil: 150 g šećera, 4 kašike mleka, 150 g mlevenih oraha, 50 g maslaca.

 

Priprema: U jednom sudu umutiti čvrst sneg od belanaca. U drugom sudu omekšali maslac umutiti sa šećerom, pa postepeno dodavati brašno, orahe i vanilu, kad se dobije jednolična masa dodavati belanca kašiku po kašiku i lagano sjediniti. Peći u obavezno podmazanom i pobrašnjenom plehu, veličine 30x35cm, oko 20-25 minuta na oko 180 stepeni, proveriti čačkalicom.

 

U posebnoj činiji umutiti žumanca sa šećerom u prahu i vanilom i preliti preko pečene kore, zatim vratiti u rernu da se suši na laganoj temperaturi oko 20 minuta na 100 stepeni, bocnuti čačkalicom i bitno je da na čačakalici ne ostaje žuti krem.

 

Na laganoj vatri rastopiti šećer i maslac sa mlekom i dodati mlevene orahe. Smesu preliti preko žutog fila i ostaviti da se ohladi, zatim posuti mlevenim orasima.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...