Važni trikovi

2 najveće greške u prženju mesa na tiganju: Evo zašto vaš ručak nema dobar ukus!

Ovi trikovi za pečenje mesa su vrlo jednostavni i važno je da ih znate.

Trpeza 13.05.2018. - 18:43h Autor: punkufer.hr
Foto: Profimedia

U prepunom tiganju meso ne može ravnomerno i kvalitetno da se ispeče, zbog čega ćemo dobiti komade koji su na nekim delovima presušeni, a na drugim nedovoljno pečeni.

 

Ovo su greške koje uspešni kuvari nikad ne prave:

 

Meso stavljamo na hladan tiganj

 

Kada meso dodirne vruć tiganj, njegova površina počinje da se karamelizuje odnosno da dobije lepu tamnosmeđu boju iza koje se skrivaju intenzivni ukusi. Kada parče mesa stavimo na hladan tiganj, meso se zalepi za površinu i počinje da dobija neprivlačnu sivu boju.

 

Upavo zato uvek pecite meso na zagrejanom tiganju, na umerenoj do visokoj temperaturi. Još bolji rezultat postiže se ako meso namenjeno za pečenje izvadimo iz frižidera pola sata pre pečenja, kako bi dostiglo sobnu temperaturi.

 

Zaboravite na tvrdo meso: Korisni trikovi za pripremu junetine i teletine!

foto: Shutterstock

Previše mesa stavljate u tiganj

 

U želji da što brže završimo pečenje mesa, skloni smo tome da tiganj preplavimo mesom. Iako nam se čini da tako štedimo vreme, zapravo produžavamo ceo proces termičke obrade.

 

U prepunom tiganju, meso ne može ravnomerno i kvalitetno da se ispeče, zbog čega ćemo dobiti komade mesa koji su na nekim delovima presušeni, a na drugim nedovoljno pečeni.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...