Za vreme vladavine Nemanjića od kraljeva Radoslava i Milutina, preko cara Dušana i poslednjeg Uroša, kulinarstvo u Srbiji je u mnogim segmentima bilo ispred evropskog.

Ovaj recept je sakupljen u okviru obimne građe iz života na dvoru Nemanjića, a neki od recepata su "oživeli" u nekim restoranima, lako se spremaju, pa vam predlažemo da i vi kod kuće pripremite ovo ukusno srednjovekovno jelo.

Predstavljamo vam originalan recept za sočni biftek, star čak 728 godina!

Potrebno vam je:

- Biftek meso
- Rasol od kupusa
- Maslinovo ulje
- Beli luk

Najbolje marinade za meso: Za vrhunski ukus roštilja! (RECEPTI)

shutterstock-145996466.jpg
Foto: Shutterstock

Sos:

- Crno vino
- Med
- Pečurke
- Kupine
- Pšenično brašno

Priprema:

Od junećeg bifteka iseku se osrednji komadići i potope u rasol od kupusa da odstoje dan i noć.

Izvade se, osuše i utrljaju belim lukom i maslinovim uljem. Tako marinirano meso se peče na žaru.

Dok se meso peče, napravite sos. Izmešajte crno vino, med, pečurke i kupine. Sos se pšeničnim brašnom poveže do srednje gustine i time se prelije isprženo meso.

Lako se sprema, a neverovatno je ukusan.