Za vreme vladavine Nemanjića od kraljeva Radoslava i Milutina, preko cara Dušana i poslednjeg Uroša, kulinarstvo u Srbiji je u mnogim segmentima bilo ispred evropskog.
Ovaj recept je sakupljen u okviru obimne građe iz života na dvoru Nemanjića, a neki od recepata su "oživeli" u nekim restoranima, lako se spremaju, pa vam predlažemo da i vi kod kuće pripremite ovo ukusno srednjovekovno jelo.
Predstavljamo vam originalan recept za sočni biftek, star čak 728 godina!
Potrebno vam je:
- Biftek meso - Rasol od kupusa - Maslinovo ulje - Beli luk
Najbolje marinade za meso: Za vrhunski ukus roštilja! (RECEPTI)
Sos:
- Crno vino - Med - Pečurke - Kupine - Pšenično brašno
Priprema:
Od junećeg bifteka iseku se osrednji komadići i potope u rasol od kupusa da odstoje dan i noć.
Izvade se, osuše i utrljaju belim lukom i maslinovim uljem. Tako marinirano meso se peče na žaru.
Dok se meso peče, napravite sos. Izmešajte crno vino, med, pečurke i kupine. Sos se pšeničnim brašnom poveže do srednje gustine i time se prelije isprženo meso.