Kupus je veoma zdrav, njime se u organizam unose najkvalitetniji elementi za održavanje biološke ravnoteže organizma i za imunitet. Veoma je važan za zdravu ishranu, jer jača i oživljava ceo organizam. Koristi se preko cele godine, sirov ili kiseo, a ovaj recept za pripremu svežeg kupusa je proslavljen i jelo je izuzetno ukusno i zdravo.
Potrebno je:
- 800 g svežeg kupusa
- 800 g juneće potrbušine
- 100 g crvenog luka
- 100 g paprike
- 200 g krompira
- 200 g paradajza
- veza peršuna
- 40 g soli
- biber u zrnu
- 2 lovorova lista
- čaša belog vina
- dve-tri kašike ulja
Priprema:
Glavicu svežeg kupusa nasecite na osam kriški. Juneću potrbušinu narežite na krupne kocke i stavite u prikladan lonac. Na meso složite kupus, na njega na kriške narezanu glavicu crvenog luka, 2 veće paprike iseckane na kocke, 4 krompira isecite po dubini, 2 manja paradajza na kriške, grubo naseckajte vezu peršuna pa dodajte so, biber, lovor, belo vino i malo ulja. Dolijte vodu da pokrije sastojke i lagano kuvajte dva sata. Poslužite u posudi u kojoj se jelo kuvalo.
Prijatno!
(po receptu Meše Selimovića)