Uveliko smo zašli u doba slava. Slave su deo naše tradicije i zauzimaju posebno mesto i veoma su važne za svaku porodicu. Pored slavskog kolača i sveće, nezaobilazno je žito kojim se dočekuju gosti.
Kako u ovo moderno doba imamo sve manje vremena, tako se nažalost i žito sve ređe kuva kod kuće, naručuje se gotovo. Istina je da je kuvanje žita dugotrajan proces i da oduzima dosta vremena, ali postoji jedan trik koji su primenjivale naše bake, a sigurno će vam uštedeti vreme.
Sve što treba da uradite jeste da u šerpu sipate pšenicu, a zatim nalijete vode toliko da prekrije zrna. Zagrejte do ključanja, a zatim isključite i sklonite pšenicu sa vatre.
Na neko hladno i suvo mesto (špajz, ostava) postavite presavijen stolnjak, a preko njega ćebe savijeno na dva dela. Na ćebe stavite vruću šerpu sa pšenicom, nikako ne odlivajte vodu, i dobro umotajte ćebetom.
Možda je najbolje ovo raditi pred spavanje - ostavite da se "kuva" u ćebetu celu noć, a ujutro kada ustanete, imaćete savršeno skuvano žito! Svako zrno će se raskuvati, a neće biti ni grama onih beličastih naslaga koje se uvek pojave kada pšenicu standardno kuvate na šporetu satima.