Trpeza

Danas slavimo Mali Božić: Da bi vas pratila sreća, na trpezu stavite ovo!

Nedelju dana po Božiću, slavimo Svetog Vasilija Velikog i Mali Božić

Recepti
09:11h Autor:
Danas slavimo Mali Božić: Da bi vas pratila sreća, na trpezu stavite ovo!
Foto: Shutterstock

Danas je prvi dan Nove godine. Srpska pravoslavna crkva danas slavi Mali Božić, dan kada je veoma bitno da se na stolu nađu razne đakonije. Naši stari su se trudili da trpeza za Božić uvek bude bogata, pa se tako na njoj mora naći "Svega dobrog od Boga miloga".

Da bi nas pratila sreća i blagostanje tokom cele godine, danas na sto stavite:

Proju

Nekada se pravila jednostavna proja umešena od kukuruznog brašna, vode, soli i malo masti. Međutim, današnje domaćice od domaće proje naprave carsku pitu koja u sebi ima i sira i jaja, i jogurta i soli. Isprobajte ovaj recept:

Pečenje

Domaćice obično na Mali Božić iznesu pečenje koje je preteklo do Božića. Tj. na Božić se uvek ostavlja dobar komad pečenja za Mali Božić. Međutim, ako vam nije preteklo mesa, probajte da spremite neki mesni rolat po ovom receptu:

Krofne

Obićaji nalažu da se Nova godina dočeka sa krofnama na stolu. Danas morate kao poslasticu poslužiti ovaj desert koji je svima omiljen. Naš predlog je da napravite domaće krofne po ovom receptu:

Vasilice

Ono bez čega se dan Svetog Vasilija Velikog ne može zamisliti su Vasilice - kolačići koji se jedu dok su još topli. Svako dete je zaslužilo da danas dobije ovu poslasticu:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs