Šitake pečurke spadaju u najviše uzgajane pečurke u svetu, zajedno sa šampinjonima i bukovačama. Bogate su mineralima (gvožđe, kalcijum, fosfor, magnezijum, cink i dr.) i vitaminima (najviše C i B2), kao i esencijalnim aminokiselinama.
Japanski naučnici (npr. Goro Chihara) su došli do brojnih dokaza lekovitosti šitake pečuraka. Pomažu u lečenju tumora, jačaju imunitet, smanjuju nivo holesterola u krvi, imaju antivirusni i antibakterijski efekat. Maksimalnu korist od ovih gljiva ćete dobiti ako ih jedete sirove. Ali ako se niste navikli da jedete sirove pečurke, onda možete da ih kratko termički obradite. U ovom receptu azijske kuhinje, šitake pečurke se vrlo kratko prže na susamovom ulju sa povrćem, a zatim se spajaju sa špagetama.
Naseckati šitake pečurke na komadiće srednje veličine, šargarepu i papriku na trakice, ljutu papričicu na sitne komadiće, a mladi luk (samo zeleni deo) – na trakice dužine oko 5 cm. Beli luk sitno naseckati. Zagrejati vodu, posoliti je i kada provri skuvati špagete. Špagete od heljdinog brašna kuvaju se najkraće – svega 5 minuta, dok je za ostale potrebno od 8 do 10 minuta.
Zagrejati u velikom tiganju ili voku susamovo ulje i dodati odmah balzamiko sirće. Staviti u tiganj pečurke i stalno mešajući pržiti ih par minuta. Zatim dodati šargarepu, papriku i ljutu papričicu (u zavisnosti od toga koliko ljuto želite da ispadne jelo). Nakon jednog minuta dodati so, biber, beli luk i sok od limuna. Mešajući propržiti sve još 3-4 minuta. Gotove špagete isprati vodom i dodati u tiganj sa povrćem. Promešati sve, dodati mladi luk i ostaviti na vatri još jedan minut. Na kraju dodati semenke susama.