ZDRAVLJE NA TANJIRU

Vreme roštilja se vratilo! 9 saveta za uživanje u obroku na otvorenom! (FOTO)

Pred nama je sve više toplih i sunčanih dana s kojima dolazi i sve više aktivnosti na otvorenom. Jedna od najdražih velikom broju ljudi svakako je roštiljanje. Bilo da roštiljate u stanu, na balkonu, u vrtu ili obližnjem parku, za svaki obrok na otvorenom vrede ista pravila...

Recepti
Autor:
Vreme roštilja se vratilo! 9  saveta za uživanje u obroku na otvorenom! (FOTO)
Foto: Shutterstock

Proleće je idealno vreme za pripremu obroka na otvorenom. Istina, sezona roštiljanja traje cele godine, ali kao što godina počinje u januaru, tako možemo reći da roštiljanje počinje u aprilu, s prvim toplim vikendima.

Kultura roštiljanja kod nas je jako razvijena pa skoro da nema osobe koja barem jednom u životu nije probala obrok s drveta, uglja ili s "rešetke".

Hrana pripremljena na roštilju jako je zdrava za organizam, a roštiljanje kao takvo savršen je oblik druženja s porodicom i prijateljima. Ako se budete pridržavali barem nekih od ovih pravila, ovaj obrok pamtiće svi - zbog ukusne hrane i sigurne zabave.

1. Izaberite niskokaloričnu hranu

Ako ne želite da imate problema sa zdravljem i telesnom težinom, na roštilju pecite piletinu, ćuretinu ili ribu. S pilećeg i ćurećeg mesa odstranite kožicu, a ribu obavezno isperite (i svakako je pre roštiljanja držite na hladnom).

Namirnice marinirajte dan pre izleta i vaši gosti i ukućani neće poželeti crveno meso. Za još veće iznenađenje poigrajte se pa meso pecite zamotano u foliji ili ga poslužite u pecivu s povrćem. Ako ne možete bez svinjetine ili teletine, potrudite se da kupite meso s manje masnoće. Dakle, šnicla, a ne kobasica!

2. Pa još malo o marinadi...

Na sam spomen marinade većina će pomisliti na ulje i so. Istina je daleko od toga. Najpre ćemo istaći da sa solju nikako ne preterujete. Nije zdravo, a uništiće i ukus hrane. Šta onda staviti? Samo malo ulja (najbolje je maslinovo) te kombinaciju omiljenih začina - mediteranski, čili, češnjak, biber, malo crvene paprike, ruzmarin, peršun... ne možete pogrešiti, možete samo smisliti nešto novo što će se prepričavati na budućim zabavama. Zato, skupite hrabrosti i igrajte se zdravim kombinacijama.

3. Mislite zeleno!

Ako cele nedelje pazite šta jedete i pijete, neka vikend bude samo malo opušteniji od toga. Ne preterujte prejedanjem, bolje pojedite više manjih obroka u toku dana. Roštilj je savršen za to - lagano pecite i grickajte. I ne zaboravite na povrće - meso je odlično, ali nije jedina namirnica na svetu. Povrće na roštilju može biti savršen obrok za vas, a razveseliće i vegetarijance među vama.

4. Reč, dve o povrću...

Jeste li ikad probali roštiljati pečurke punjene s malo margarina i začinima ili paprike napunjene pavlakom? Ražnjiće od tikvice, paprike, luka i pardajza?

Niste? Ne znate šta ste propustili... Na roštiljski meni svakako uvrstite boje - povrće i voće se dobro slažu s mesom pa ih slobodno bacite na dim. Možete peći na roštilju na ugalj, pelete, drva, na struju ili plin... Ne postoje ispravni i pogrešni roštilj za ukusan i zdrav povrćno-voćni prilog. Mljac!

5. Još jedan povrtni detalj

Salate držite dalje od roštilja! Ne, ne mislimo da ih ne trebate jesti, ali neka budu sveže. U veliku činiju ubacite zelenu salatu, svež paradajz, papriku, luk i krastavac pa sve začinite s malo maslinovog ulja. Na vrh dodajte čia ili semenke lana i poslužite gostima. Napravite i klasičnu krompir salatu u tri koraka: 1. skuvajte i isecite krompir; 2. dodajte sveži luk; 3. stavite malo sirćeta ili limuna i, voilà!, imate sve potrebno za uživanciju.

6. A šta je s hlebom?

Birajte onaj od celih žitarica pa ga malko prepržite na rešetkama. Nemojte ga posebno mastiti, hleb će i tako pokupiti sve sokove hrane s roštilja. Ako to želite da izbegmete, onda prvo pecite hleb, a tek potom meso i povrće. Kasnije ga možete samo podgrejati... Na roštilju se može peći i pecivo za burgere pa razmislite i o tome i razveselite mališane.

7. Nešto slatko?

Paaaa, da! Voćna salata idealan je desert koji se neće pokvariti, rastopiti, a neće ugroziti ni vaše zdravlje i liniju. Voće, rekli smo, može biti sveže ili pečeno. Ako poželite da probate nešto novo, stavite nekoliko kriški jabuke na roštilj pa ih posle prelijte medom ili javorovim sirupom. Nećete zažaliti.

8. Voda, voda i samo voda

Šta god jeli ili pili, ne zaboravite da pijete i vodu. Hidracija tela jako je bitna, posebno na suncu - i to kad puno jedete, pijete, skačete... Ako smo fizički aktivni i jako se naprežemo pa nam je vruće, gubitak vode znojenjem mnogo je veći. Alkohol i zaslađena pića takođe ne pomažu jer mogu izazvati veći gubitak vode. Zato pijte!

9. Higijena je pola zdravlja!

Sve nabrojano služi uživanju i zabavi, ali postoji i jedan manje zabavan deo, a to je čišćenje roštilja. Pre pečenja, a i posle svaki roštilj mora da se temeljno izriba. Ako želite zdravu i ukusnu hranu, pre početka pečenja prvo četkom za roštilj zgulite ostatke prošle zabave, a potom ga operite vodom i deterdžentom. Dobro isperite i osušite pa stavite na vatru. Velika temperatura dodatno će ukloniti sve ono što ne želimo u svom organizmu i na hrani. Opremu za čišćenje kao i uputstva za održavanje roštilja potražite u specijalizovanim prodavnicama. Ne preporučuje se da sami smišljate načine čišćenja jer neadekvatnim održavanjem možete zauvek uništiti roštilj.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs