Ove godine rodile nam kajsije više nego ikad pre. Lepo je bilo dok smo brali po 5-6, birajući meke i slatke. Ali kada su počele da opadaju, a mi nismo upeli da ih pojedemo iako smo ih delili kapom i šakom, odlučili smo da napravimo džem.
Da se razumemo: nismo ljubitelji onog brzog džema sa dodacima iz kesica. Volimo stari, tradicionalni, dobro ukuvani džem po kojem "mačka može da šeta".
Ali nismo imali ni otvorenu vratu, ni veliku šerpu za kuvanje džema. Znači, skroz na skroz smo nespremno ušli u spremanje zimnice.
Zato smo odlučili da džem ispečemo u rerni. Dobro ste čuli - u rerni.
Sve kajsije smo dobro oprali, očistili od koštica i trulih delova pa lepo ubacili u dublju tepsiju. Zatim smo po njima posuli dve - tri šake šećera, prekrili folijom i stavili u rernu na 200 stepeni, da se krčka. Nakon pola sata skinuli smo foliju i promešali džem koji se lepo "skašio" i pustio sok. Ostavili smo da se zapeče još 15ak minuta.
Nakon toga smo pustili da se malo prohladi i dobro ukrčkan džem od kajsija preručili u teglice.