Smokve važe za voće koje snižava holesterol i poboljšava varenje. Ako ih spremite na ovaj način, moći ćete dugo da uživate u njihovim blagotvornim svojstvima:
Potrebno je:
- 1 kg zrelih smokava
- 200-250 g šećera
- 2 vanilin šećera
- 1 limun
- 1 kašika ruma
- 1/2 kašike mlevenog cimeta
- seckani orasi i bademi
Priprema: Limun dobro operite sa rastvorom sode bikarbone. Smokve operite i očistite od peteljki, ne morate da im skidate kožicu. Očišćene smokve stavite u dublju šerpu. Iscedite limun i sok sipajte zajedno sa šećerom u smokve. Pokrijte smokve i ostavite ih sat vremena da se opuste. Stavite na ringlu na srednju temperaturu i kuvajte. Povremeno promešajte. Nakon 45 minuta dodajte vanilin šećer i koricu limuna, malo ruma, cimet i seckani orah i badem. Ostavite da se džem dobro ukuva. Sad je momenat kada ćete stalno biti kraj šerpe i mešati da džem ne bi zagoreo.
Vreo džem sipajte u sterilne tegle. Zatvorite i ostavite da se postepeno ohladi.