TRADICIONALNI HLEB NAJZDRAVIJEG PLEMENA NA SVETU: Dovoljna je jedna kriška i nećete osetite glad od 4 do 6 sati

Recept za tradicionalni hleb plemena Hunze star je preko 2000 godina, a jedna porcija držaće vas sitim i do 6 sati

Recepti
Autor:
TRADICIONALNI HLEB NAJZDRAVIJEG PLEMENA NA SVETU: Dovoljna je jedna kriška i nećete osetite glad od 4 do 6 sati
Foto: Profimedia

Kamali je tradicionalan čapati hleb plemena Hunza, a recept za ovo zdravo pecivo star je oko 2000 godina. Ovaj hleb je vrlo zdrav, a može vam pomoći i da izgubite na težini, jer je hranljiv, pa samo 1 ili 2 porcije kamali hleba smanjiće apetit i učiniće da ne osetite glad 4 do 6 sati, piše Lovesensa.

Kamali hleb ne sadrži šećere, ni slatke dodatke, kao većina modernih čapati hlebova, a jedan od važnih sastojaka je "glečersko mleko", odnosno mineralna voda boje mleka koja se otapa od glečera i bogata je mineralima i hranljivim materijama iz stena.

Čapati hleb
foto: Profimedia

Recept za Kamali hleb

Sastojci:

  • 1 šolja brašna od celog zrna mlevenog na kamenu ili mešavina
  • 1/3 pšeničnog brašna
  • 2/3 heljdinog brašnana;
  • vrh kašičice morske soli;
  • 1/2 šolje glečerskog mleka (u našem slučaju se dodaje mineralna voda).

Priprema: Pomešajte brašno i so, pa polako dodajte vodu i mešajte dok ne dobijete testo. Površinu na kojoj pravite hleb pospite brašnom, a zatim mesite dok testo ne postane mekano i elastično.

Lepinja, Hleb, Pecivo, Tortilja
foto: Profimedia

Zavijte umešeni hleb u vlažnu krpu i ostavite da odstoji 30 minuta. Podelite testo u loptice veličine oko 3 centimetra, a zatim urolajte svaku lopticu u tanke tortilje veličine oko 20 centimetara u prečniku. Tortilje pecite na plotni, prvo jednu, pa drugu stranu, oko 10 minuta.

Pripremom ovog recepta dobićete oko 10 čapati hlebova.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs