Kamali je tradicionalan čapati hleb plemena Hunza, a recept za ovo zdravo pecivo star je oko 2000 godina. Ovaj hleb je vrlo zdrav, a može vam pomoći i da izgubite na težini, jer je hranljiv, pa samo 1 ili 2 porcije kamali hleba smanjiće apetit i učiniće da ne osetite glad 4 do 6 sati, piše Lovesensa.

Kamali hleb ne sadrži šećere, ni slatke dodatke, kao većina modernih čapati hlebova, a jedan od važnih sastojaka je "glečersko mleko", odnosno mineralna voda boje mleka koja se otapa od glečera i bogata je mineralima i hranljivim materijama iz stena.

profimedia.jpg
Foto: Profimedia

Recept za Kamali hleb

Sastojci:

  • 1 šolja brašna od celog zrna mlevenog na kamenu ili mešavina
  • 1/3 pšeničnog brašna
  • 2/3 heljdinog brašnana;
  • vrh kašičice morske soli;
  • 1/2 šolje glečerskog mleka (u našem slučaju se dodaje mineralna voda).

Priprema: Pomešajte brašno i so, pa polako dodajte vodu i mešajte dok ne dobijete testo. Površinu na kojoj pravite hleb pospite brašnom, a zatim mesite dok testo ne postane mekano i elastično.

profimedia0034491750.jpg
Foto: Profimedia

Zavijte umešeni hleb u vlažnu krpu i ostavite da odstoji 30 minuta. Podelite testo u loptice veličine oko 3 centimetra, a zatim urolajte svaku lopticu u tanke tortilje veličine oko 20 centimetara u prečniku. Tortilje pecite na plotni, prvo jednu, pa drugu stranu, oko 10 minuta.

Pripremom ovog recepta dobićete oko 10 čapati hlebova.

Recept za tradicionalni hleb plemena Hunze star je preko 2000 godina, a jedna porcija držaće vas sitim i do 6 sati