MUŠKARCI IZ OVOG PLEMENA SVOJU ŽENU USTUPAJU GOSTU: To je osnovno gostoprimstvo koje se ne odbija, a OVAJ običaj je ŠOK

Za pleme Himba koje živi na severu Nimibije važi pravilo da je to najfotografisanije pleme na svetu. Veruje se da su oni najlepše pleme na svetu

Zanimljivosti
Autor:
MUŠKARCI IZ OVOG PLEMENA SVOJU ŽENU USTUPAJU GOSTU: To je osnovno gostoprimstvo koje se ne odbija, a OVAJ običaj je ŠOK
Foto: Profimedia

Čudna pravila koja su važila i koja važe u plemenu Himbe svrstava ih u najinteresantnije pleme na planeti. Već smo pisali o tome kako se pripadnice Himba neguju, te kako im je koža mirisna i meka uprkos tome što se ne kupaju.

Danas se fokusiramo na njihov običaj koji je šokantan za ostatak planete. Naime, seks sa strancima za ovo pleme je znak učtivosti i nema nikakve veze sa emocijama i telesnom privlačnošću.

Pleme Himba
foto: Shutterstock

"Za narod Himba, kada muž da na raspolaganje za seks nepoznatim posetiocima svoju ženu, to se smatra najvišim oblikom gostoprimstva“, objašnjeno je u dokumentarcu African History TV.

"Taj neobičan običaj pokazuje "toplu dobrodošlicu“ strancima i eliminiše seksualnu ljubomoru koja može uticati na brakove."

Pleme Himba
foto: Shutterstock

Žene imaju veliku odgovornost među Himbama. Oni imaju tendenciju da obavljaju intenzivnije poslove od muškaraca i dečaka u plemenu, kao što su čuvanje stoke i održavanje tradicionalnih kuća od crvene gline, kao i kuvanje, čišćenje i briga o deci.

Himba kultura je relativno odsečena od ostatka namibijskog društva. Procenjuje se da 50.000 Himba ljudi živi veoma tradicionalnim životom, a jedna mala grupa ima lovačko-sakupljački način života koji se nije promenio desetinama hiljada godina.

Muškarci u plemenu obično imaju dve žene, ali genetsko testiranje grupe uzoraka pokazuje da više od 70 odsto muškaraca Himba odgaja najmanje jedno dete čije je otac bio drugi muškarac.

Pleme Himba
foto: Profimedia

Kažu da je razvod vrlo lak za žene Himba i nije nimalo neuobičajen. "Rađanja deteta van braka ne smatra velikim problemom“, kaže se u dokumentarcu, a svako dete ima "socijalnog oca" koji će mu pomoći u odgajanju.

Među plemenom Himba, razamena žena je tradicija koja postoji vekovima. Prema viševekovnoj tradiciji, muškarac može dozvoliti svojoj ženi da spava sa svakim muškarcem koji želi da provede noć u njegovom domu. Dok se posetilac lepo provodi sa ženom, očekuje se da muž provede noć u drugoj sobi.

Ali ovaj drevni način života je ugrožen. Kako se zapadni uticaji šire Namibijom, deca Himba se stide svog „zaostalog” načina života i i odlaze u gradove da pronađu svoju sreću, piše 24.sedam.rs

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs