ZAŠTO PRIPADNICI OVOG PLEMENA KRIJU SVOJE POLNE ORGANE? Ako umru, njihovu ženu nasleđuje OTAC, dok oni LOŠE osobe JEDU

Galerije
Autor:
1 / 5 Foto: Shutterstock

Korovai je pleme koje je otkriveno pre oko 35 godina na udaljenom delu Paoue Nove Gvineje. To je zajednica od oko 3000 ljudi koji žive u kućicama napravljenim na drvetu, na visini od 50 metara iznad zemlje.

Smatraju se veoma inteligentnim ljudima jer su uspeli da osmisle život i prežive u veoma neprijateljskim uslovima za život.

Krovai pleme bavi se lovom i sakupljanjem šumskih plodova, a od 1991. godine pa na ovamo do njih stiže civilizacija kojoj se oni uspešno odupiru. Ovo pleme se još uvek drži svojih običaja koji uključuju kanibalizam, ali samo u slučaju osvete.

Korovai pleme
foto: Mirosaw Nowaczyk / Alamy / Alamy / Profimedia

Oni danas grade kuće koje imaju dve ili tri prostorije sa ognjištem, a muškarac živi odvojeno od žene. Oni grade više kuća da bi zaštitili porodicu od divljih životinja i zlih duhova. Dugo godina Krovai pleme se odupiralo veri, ali je većina njih od 1990. godine krštena.

Kuće grade tako da im je glavna strutura stablo drveta na kojoj se nalaze, a tankim merdevinama se spuštaju na tlo šume. Pre nego se usele u novu kuću, izvodi se komplikovan ritual proterivanja zlih duhova iz iste. Svinje i psi su im jedini kućni ljubimci.

Svaka porodica ima svoju baštu, skupljaju povrće i voće po šumi, a svinje ubijaju samo u specijalnim prilikama i tokom posebnih rituala. Psi se koriste za lov.

Korovai pleme
foto: Mirosaw Nowaczyk / Alamy / Alamy / Profimedia

Kada neko umre, njegova imovina, pravo na zemljište prelazi na potomke. Muškarac će naslediti snaju i njenu decu ukoliko mu umre sin.

Muškarci se žene relativno kasno - oko 20. godine, dok se žene udaju čim dobiju prvu menstruaciju.

Svako domaćinstvo se sastoji od muškarca i dve ili tri nevenčane supruge i njihove dece. Ako očevi umru, žene i deca pripadaju muževoj porodici.

Korovai pleme
foto: Maxim Russkikh / mediadrumimages / Media Drum World / Profimedia

Korovai pleme je svesno dobrih i loših stvari. Oni takođe poštuju ravnotežu prirode, zdravlje, seksualnosti... Posebnu ulogu u njihovom životu imaju duhovi predaka. Veruje se da se većina predaka rađa u vidu životinje ili da njihovi duhovi lutaju oko drveća kuće u kojoj su živeli pre.

Korovai pleme je i pleme kanibala. Oni će da pojedu člana svog plemena ako je on učinio nešto nedopustivo. Prvo će ga ubiti, a zatim podeliti njegovo meso međusobno. Iz ovog kanibalističkog rituala izuzeta su deca i žene.

Korovai su jedno od retkih papuanskih plemena koje ne nose Koteku, tikvu penisa. Umesto toga, muškarci „skrivaju” svoje penise u skrotumima, koje čvrsto povezuju listovima.

Korovai pleme
foto: Maxim Russkikh / mediadrumimages / Media Drum World / Profimedia
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs