DEVOJČICE SE S 13 GODINA UDAJU ZA STARCE KOJIMA RAĐAJU DECU: Oni ih ŠIBAJU kao STOKU, a evo šta rade bebama u stomaku

Mnogi se pitaju kako živi Masai pleme, jedno od najbizarnijih - budući da imaju čudne običaje.

Lifestyle
19:27h Autor:
DEVOJČICE SE S 13 GODINA UDAJU ZA STARCE KOJIMA RAĐAJU DECU: Oni ih ŠIBAJU kao STOKU, a evo šta rade bebama u stomaku
Foto: Horizons / Ton Koene / akg-images / Profimedia

Pleme Masai je autohtona etnička grupa u Africi od polunomadskih ljudi naseljenih u Keniji i severnoj Tanzaniji. Zbog svoje posebne tradicije, običaja i odevanja i svog prebivališta u blizini mnogih nacionalnih parkova za divljač u istočnoj Africi, Masai su među najistaknutijim afričkim etničkim grupama i međunarodno su poznati zbog svojih veza sa nacionalnim parkovima i rezervatima.

Masai imaju veoma patrijarhalno društvo. Masai muškarci i starešine donose sve važne odluke za pleme Masai. Oni mere čovekovo bogatstvo u smislu broja dece koju čovek ima i grla stoke. Što više to bolje. Njihova ishrana se tradicionalno sastoji od sirovog mesa i mleka njihove stoke (a ponekad i od krvi u vreme suše). Koža se koristi za izradu nameštaja, a kosti se koriste za izradu alata. Masai se oblače u uzorke tkanine poznatih kao 'Shuka'. Masai imaju veoma živopisnu kulturu muzike i plesa. Poznato je da žene recituju uspavanke, pevaju i pevaju pesme hvale o svojim sinovima. Uvek postoji jedan vođa pesme, poznat kao olaraniani, koji predvodi grupu u pesmi.

Pleme Masai
foto: McPhoto/Burch / Alamy / Alamy / Profimedia

Masai tradicionalno održavaju ceremonije 'punoletstva' tokom kojih se rog Velikog Kudua koristi za pozivanje svih onih koji su postali punoletni, iniciranih, na ceremoniju. Takve ceremonije traju deset ili više dana i uključuju dosta pevanja, plesa i flertovanja. Tokom ceremonije mladići će se postrojiti i pevati prema redu pevačkih žena koje stoje preko puta njih. Veoma jedinstven i zanimljiv prizor za videti. Neki delovi Masai tradicije su se promenili poslednjih godina. Do nedavno je samoubijanje lava kopljem bio uslov za sve dečake koji su želeli da postanu Masai ratnici.

Za Masaje, krave su bogatstvo.

Masai kultura je usredsređena na verovanje da je Bog (koji se zove Engai, ili Enkai, na jeziku Maa plemena) stvorio stoku posebno za njih, i da su oni čuvari celokupne svetske stoke. Za Masaje, život se vrti oko gomilanja i ispaše velikih stada krava (i u manjoj meri, koza). Osim što su primarni izvor prihoda plemena (stoka se trguje za druge proizvode ili gotovinu), krave takođe igraju važnu ulogu u zajedničkom životu Masaja. Porodice i klanovi uspostavljaju saveze putem razmene stoke; a konzumiranje mesa i mleka krava smatra se svetim činom, koji ih vezuje za njihovog tvorca.

Pleme Masai
foto: Shutterstock

Žene nemaju nikakva prava

Pripadnice lepšeg pola se primaju u veliku bračnu zajednicu da bi gradile kuće, kuvale, čuvale decu i stoku, čija su grla neretko cenjenija od njih samih. Naime, ukoliko se glava kuće namerači na novog predvodnika stada ovaca ili koza, za njega neće dati novac, već će vlasniku ponuditi jednu od žena. Ako mu se ne svide, u obzir dolaze i ćerke (devojčice se već sa 13 godina udaju za starce) ili deca koja su još u stomaku!

Pleme Masai
foto: Shutterstock

Surov način ophođenja prema ženama podrazumeva i batine ako urade nešto što nije po pravilima koja postavljaju isključivo muškarci. Išibaju ih, pa im daju loj da se namažu i saniraju povrede jer valja opet neko da pomuze stoku, pripremi ručak ili sagradi novu kuću kad se krene u potragu za novim izvorom vode.

Pleme Masai
foto: Shutterstock

Doduše, ni muškarci nisu pošteđeni. Ritual obrezivanja se kod dečaka radi naživo, a ako se zaplaču - biće ismevani celog života. Samo oni koji nisu pokazali strah biće svakih 15 godina izabrani u novu kastu ratnika, a najneustrašiviji među njima mogu da konkurišu za savet starešina ili za mesto šamana, koji jedini sme da proriče i na tradicionalan način leči svoje sunarodnike.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs