Posna predjela ne moraju da budu dosadna i ograničena: Donosimo vam 14 preukusnih i estetski privlačnih

Pripremanje posnih jela može biti izazovno, ali isto tako pruža priliku da budemo kreativni i istražimo razne ukuse

Recepti
18:09h Autor:
Posna predjela ne moraju da budu dosadna i ograničena: Donosimo vam 14 preukusnih i estetski privlačnih
Foto: Shutterstock

Posna predjela, kao uvod u obrok, ne samo da treba da budu ukusna već i estetski privlačna, kako bi privukla pažnju gostiju i pripremila ih za glavna jela. Bilo da pripremate predjela za slavu, post ili neku drugu posebnu priliku, mogućnosti su brojne, a kombinacije sastojaka raznovrsne. Evo nekoliko ideja za posna predjela koja će sigurno obogatiti vašu trpezu.

1. Posni namaz od avokada

Avokado je odličan za posnu ishranu zbog svojih zdravih masnoća i kremaste teksture. Da biste pripremili ovaj namaz, potrebno vam je:

Sastojci:

  • 2 zrela avokada
  • Sok od jednog limuna
  • 1 čen belog luka
  • So i biber po ukusu
  • Kašika maslinovog ulja (opciono)

Priprema: Oljuštite avokado i stavite ga u blender. Dodajte limunov sok, izgnječeni beli luk, so, biber i maslinovo ulje. Miksajte dok ne dobijete glatku smesu. Poslužite na integralnom hlebu ili uz krekere, kao savršeno lagano posno predjelo.

2. Rolnice od tikvica sa humusom

Tikvice su odlične za predjela jer su niskokalorične i bogate vitaminima. Rolnice od tikvica s humusom su lagane i dekorativne.

Sastojci:

  • 2 srednje tikvice
  • 250 g humusa (domaći ili kupovni)
  • Sveži peršun ili korijander za ukrašavanje
  • Malo maslinovog ulja za prženje
Rolnice od tikvica, rolnice sa tikvicama, Večera
foto: Printscreen Youtube/ Uradi Sama- Ideje za kreativce

Priprema: Isecite tikvice uzdužno na tanke trake, posolite ih i ostavite da odstoje 15 minuta. Nakon toga ih osušite i propržite kratko na grill tiganju s malo maslinovog ulja. Kad se ohlade, premažite svaku traku humusom i zarolajte. Ukrasite sitno seckanim peršunom ili korijanderom i poslužite.

3. Posne pogačice sa maslinama ili ajvarom

Pogačice s maslinama su jednostavne za pripremu, a idealne za slavlja.

Sastojci:

  • 400 g brašna
  • 200 ml maslinovog ulja
  • 150 ml vode
  • 1 prašak za pecivo
  • 100 g naseckanih maslina ili 6 kašika ajvara
  • So po ukusu
  • Sušeni paradajz (opciono)
Punjeno testo, Testo, Pogačice, Punjene pogačice
foto: Profimedia

Priprema: Pomešajte brašno, prašak za pecivo i so, dodajte maslinovo ulje i vodu, pa mesite dok ne dobijete glatko testo. Umestite naseckane masline i sušeni paradajz. Oblikujte male pogačice i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 25 minuta, dok ne postanu zlatne i hrskave.

4. Punjene pečurke

Punjene pečurke su uvek privlačne, a ovo posno izdanje je posebno bogato ukusima.

Sastojci:

  • 500 g krupnijih šampinjona
  • 150 g mlevenih oraha
  • 1 crni luk
  • 2 čena belog luka
  • Prezle
  • So, biber, peršun

Priprema: Izdubite šampinjone i sitno iseckajte stabljike. Na tiganju propržite luk, beli luk i stabljike pečuraka, pa dodajte mlevene orahe i prezle. Posolite, pobiberite i punite šešire pečuraka ovom smesom. Pecite u rerni na 180°C oko 20 minuta, dok ne dobiju zlatnu boju.

5. Salata od cvekle i oraha

Ova salata kombinuje slatkoću cvekle s hrskavošću oraha i savršeno osvežava.

Sastojci:

  • 3 veće cvekle
  • 100 g krupno seckanih oraha
  • Maslinovo ulje
  • Sok od jednog limuna
  • So i biber

Priprema: Cveklu pecite u rerni na 200°C dok ne omekša (oko 45 minuta). Ohladite, ogulite i isecite na tanke kolutove ili kocke. Dodajte orahe, prelijte maslinovim uljem, sokom od limuna, posolite i pobiberite. Dobro promešajte i servirajte.

6. Posne korpice sa povrćem

Hrskave korpice od tankih kora za pitu, napunjene bogatim povrćnim nadevom, savršeno su posno predjelo.

Sastojci:

  • 300 g kora za pitu
  • 200 g biljnog sira (ili tofu-a)
  • 100 g šargarepe, graška, paprike
  • Origano, timijan po ukusu

Priprema: Isecite kore na kvadrate i postavljajte ih u kalupe za mafine. Napunite smesom od sira i povrća, dodajte začine i pecite na 180°C dok korpice ne postanu hrskave, a nadev nežno mek.

7. Posne paštete

Posne paštete od sočiva ili bundeve su hranljive i pune ukusa.

  • Sastojci za paštetu od sočiva:
  • 250 g zelene sočiva
  • 2 čena belog luka
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • So, biber, začini po želji (origano, majčina dušica)

Priprema: Skuvajte sočivo, procedite i izmiksajte s belim lukom, maslinovim uljem i začinima. Poslužite s tostom ili krekersima.

8. Susam štapići

Ovi hrskavi štapići su brzi za pripremu i odličan dodatak uz posne namaze.

Sastojci:

  • 300 g brašna
  • 100 ml maslinovog ulja
  • 1 kašičica soli
  • 150 ml vode
  • Susam za posipanje

Priprema: Zamesite testo od brašna, ulja, soli i vode. Oblikujte štapiće, uvaljajte ih u susam i pecite na 180°C dok ne porumene.

9. Posne projice sa paprikom

Posne projice su savršeno mekane i ukusne, a povrće im daje poseban šmek.

Sastojci:

  • 250 g kukuruznog brašna
  • 150 ml mineralne vode
  • 100 ml maslinovog ulja
  • 1 crvena paprika, sitno seckana
  • So, biber, susam po želji

Priprema: Pomešajte sve sastojke i sipajte smesu u modle za mafine. Pecite na 180°C dok ne porumene i postanu hrskave s spolja, a mekane iznutra.

10. Marinirane masline i povrće

Za ljubitelje jednostavnih ukusa, marinirane masline u kombinaciji sa povrćem kao što su artičoke, sušeni paradajz i kapar, predstavljaju savršeno lagano predjelo. Pripremite marinadu od maslinovog ulja, belog luka i svežih začina, pa prelijte povrće i ostavite da odstoji kako bi se ukusi spojili. Servirajte ih uz domaći posni hleb ili krekere.

11. Posna slana torta sa tost hlebom

Sastojci:

  • 12-15 kriški tost hleba
  • 200 g ajvara
  • 200 g tunjevine
  • 1 kašika senfa ili posnog majoneza
  • 2-3 kisela krastavčića
  • So, biber, majčina dušica, mirođija

Priprema: Ajvar pomešajte sa ocedjenom tunjevinom, dodajte senf, sitno seckane kisele krastavčiće i začine. Na tacnu stavite prvi red tost hleba, premažite filom i nastavite ređanje. Na kraju tortu ukrasite po želji i stavite u frižider preko noći da se lepo stegne.

12. Posni slani rolat sa spanaćem

Sastojci za koru:

  • 16 kašika brašna
  • 400 g spanaća
  • 1 kašičica soli, 1 prašak za pecivo
  • 400 ml kisele vode

Sastojci za fil:

  • 500 g kuvanog krompira
  • 200 g posnog majoneza
  • 5 kiselih paprika

Priprema: Umutite sastojke za koru, ispecite dve kore i ostavite da se hlade. Za fil izmešajte majonez, krompir i sitno seckane paprike. Prvu koru premažite filom, uvijte u rolat, i ponovite sa drugom korom. Stavite rolate u frižider na par sati pre služenja.

13. Posna pita sa pečurkama

Sastojci:

  • 1 kg kora za pitu
  • 1 kg šampinjona
  • 3 praziluka
  • 200 ml ulja, 700 ml kisele vode, 300 g brašna, 300 g griza, prašak za pecivo
Pita sa pečurkama
foto: Printscreen Youtube/ Lako je Kuvati

Priprema: Šampinjone i praziluk propržite na ulju, zatim napravite smesu od brašna, griza, praška za pecivo i kisele vode. Kore premažite smesom, ređajte pečurke i urolajte. Pecite 30 minuta na 200 stepeni.

14. Šampinjoni sa sardinom

Sastojci:

  • 800 g šampinjona
  • 2 konzerve sardine
  • 1 crvena pečena paprika
  • 100 g biljnog kačkavalja

Priprema: Šeširiće šampinjona napunite smesom od sardine, paprike i limunovog soka. Pecite 15 minuta na 180 stepeni, zatim dodajte izrendani biljni kačkavalj i vratite u rernu da se otopi.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs