Posna slava ne mora da podrazumeva samo ribu kao glavno jelo. Postoji mnoštvo ukusnih i tradicionalnih recepata koji će obogatiti slavsku trpezu i oduševiti goste. Evo nekoliko predloga:
1. Prebranac
Sastojci:
- 500 g pasulja
- 4 glavice crnog luka
- 2 čena belog luka
- 1 šargarepa
- 1 kašika aleve paprike
- So, biber, i ulje po ukusu
Priprema: Pasulj potopiti preko noći, a zatim ga obariti u čistoj vodi. Na ulju propržiti sitno seckani luk i šargarepu dok ne omekšaju, dodati beli luk i alevu papriku. Sjediniti povrće sa pasuljem, posoliti i pobiberiti. Prebaciti sve u posudu za pečenje i peći na 180°C dok se ne zapekne.
2. Suve punjene paprike s orasima
Sastojci:
- 10 suvih paprika
- 200 g mlevenih oraha
- 1 glavica crnog luka
- So, biber, i ulje po ukusu
Priprema: Paprike potopiti u toploj vodi da omekšaju. Na ulju propržiti sitno seckani luk, pa dodati mlevene orahe. Smesom puniti paprike i poređati ih u dublju šerpu. Dodati malo vode, poklopiti i kuvati na laganoj vatri dok se orasi ne pretvore u kremastu masu.
3. Proja
Sastojci:
- 300 g kukuruznog brašna
- 200 g pšeničnog brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- 100 ml ulja
- 300 ml mineralne vode
- So po ukusu
Priprema: Pomešati suve sastojke, zatim dodati ulje i mineralnu vodu. Izmešati do ujednačene smese i sipati u podmazan pleh. Peći na 200°C oko 25 minuta, dok ne dobije zlatnu boju.
4. Posna sarma od pečuraka i riže
Sastojci:
- 10 listova kiselog kupusa
- 200 g riže
- 200 g seckanih pečuraka
- 1 glavica crnog luka
- So, biber, i ulje po ukusu
Priprema: Na ulju propržiti luk i pečurke, zatim dodati opranu rižu i začine. Smesom puniti listove kupusa, uviti ih i poređati u šerpu. Preliti vodom i kuvati na tihoj vatri oko 2 sata.
5. Gulaš od pečuraka
Sastojci:
- 500 g pečuraka (po izboru)
- 2 glavice crnog luka
- 2 čena belog luka
- 1 šargarepa
- 1 kašika paradajz-pirea
- So, biber, i ulje po ukusu
Priprema: Na ulju propržiti luk i šargarepu, zatim dodati pečurke i beli luk. Kuvati dok pečurke ne puste sok, pa dodati paradajz-pire i začine. Kuvati na laganoj vatri dok se ukusi ne sjedine.
6. Krompir salata sa povrćem
Sastojci:
- 500 g krompira
- 1 crveni luk
- 100 g crvenog pasulja (iz konzerve)
- 2 pečene paprike
- 2 kisela krastavčića
- 100 g kukuruza šećerca
- Sirće ili balzamiko po ukusu
Priprema: Krompir skuvati u ljusci, oljuštiti i iseći na kriške. Dodati seckani luk, paprike, krastavčiće, pasulj i kukuruz. Začiniti sirćetom, uljem, soli i biberom. Dobro promešati i ostaviti da se ohladi pre služenja.
7. Punjene paprike sa povrćem
Sastojci:
- 10 svežih paprika
- 200 g riže
- 150 g seckanog povrća (šargarepa, tikvica, grašak)
- 1 glavica crnog luka
- Paradajz-sos po ukusu
Priprema: Na ulju propržiti luk i povrće, zatim dodati rižu i začiniti. Puniti paprike smesom, poređati u šerpu, preliti paradajz-sosom i kuvati na laganoj vatri. Pred kraj ih zapecite u rerni.
Ovi recepti su odlična alternativa za slavsku trpezu bez ribe. Tradicionalni su, ukusni i prilagođeni posnoj ishrani, a svako jelo donosi posebnu toplinu i duh slavske tradicije.
8. Recept za posni falafel
Falafel je popularno jelo sa Bliskog istoka koje se pravi od leblebija i začina. Idealno je za posnu trpezu jer je ukusan, hranljiv i lako se kombinuje sa raznim prilozima.
Sastojci:
- 250 g suvih leblebija
- 1 glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- 1 vezica peršuna
- 1 kašičica praška za pecivo
- 1 kašičica kima
- 1 kašičica korijandera (mlevenog ili u zrnu)
- 1 kašičica soli
- 1/2 kašičice bibera
- 2-3 kašike brašna (po potrebi, za vezivanje smese)
- Ulje za prženje
Priprema:
Priprema leblebija: Potopite suve leblebije u hladnoj vodi preko noći (najmanje 12 sati). Nakon što omekšaju, procedite ih i dobro osušite kuhinjskim ubrusom.
Pravljenje smese: U blender ili multipraktik stavite leblebije, seckani crni i beli luk, peršun, i sve začine (kim, korijander, so i biber). Izmiksajte dok smesa ne postane ujednačena, ali ne previše glatka - treba da ostane blago zrnasta.
Dodavanje brašna: Dodajte prašak za pecivo i po potrebi brašno kako bi smesa postala čvrsta i lako se oblikovala. Ostavite je u frižideru 30 minuta kako bi se stegnula.
Oblikovanje: Oblikujte male kuglice ili pljeskavice od smese, veličine oraha, i blago ih pritisnite dlanovima.
Prženje: U dubokoj šerpi ili tiganju zagrejte veću količinu ulja. Falafel pržite na srednjoj temperaturi dok ne postane zlatno-smeđ sa svih strana (oko 3-4 minuta). Izvadite ga na papirne ubruse kako bi se ocedio višak ulja.
Ovo je najčudniji recept koji ste ikad probali
Ide period posnih slava, pa sam se pitao da li imate neke alternativne posne ideje za slavsku trpezu?