Odlični za probavu

3 najbolja načina za spremanje kompota: Ovo su stare i isprobane kombinacije, napravljene po receptu naših baka

Izbegavajte korišćenje šećera pri prpremi kompoda kako bi bili što zdraviji, a ako vam šećer iz voća nije dovoljan i baš želite da ga dodatnoo zasladite, stavite med

Recepti
Autor:
3 najbolja načina za spremanje kompota: Ovo su stare i isprobane kombinacije, napravljene po receptu naših baka
Foto: Shutterstock

Jesen je doba godine kad su topli kompoti idealan desert ili užina, pa čak i lagana večera uz koji ćete se ugrejati i organizmu pružiti hranljive materije i antioksidanse koji će ojačati imunitet.

Takođe, dobro je znati da su kompoti idealni ako imate problem s probavom, a u tom slučaju trebalo bi da izbegavate šećer u pripremi. Birajte zrelo i slatko voće jer ima najviše prirodnog šećera i začine, poput cimeta i karanfilića. Šećer zamenite ili smanjite dodavanjem meda, smeđeg šećera, stevije i sušenog voća, poput grožđica.

kompot od jabuka
foto: Shutterstock

Jabuke

Za kompot od jabuka trebaju vam četiri jabuke, štapić cimeta, dva karanfilića, prstohvat muskatnog oraščića, voda, kašika limunovog soka i pola kašičice ekstrakta vanile. Isecite jabuke na kriške ili kocke. Stavite ih u šerpu, a potom prelijte vodom tako da prekrije jabuke i dodajte začine. Kad proključa, smanjite vatru i kuvajte oko 15 minuta. Birajte slađe sorte jabuka, poput gala ili fudži. Ako izbegavate šećer, u mlak kompot dodajte dve kašike meda, a ako stavljate šećer, dodajte ga u vodu kad i jabuke.

kompot od krušaka
foto: Shutterstock

Kruške

Sastojci koji vam trebaju su tri kruške, 60 ml vode, kašičica cimeta i pola kašičice đumbira u prahu. Pomešajte sve sastojke. Stavite ih u lonac, i, kad prokuva, smanjite jačinu vatre. Kuvajte na niskoj temperaturi 30 minuta. Kad je kompot gotov, po želji možete lagano da zgnječite smesu (nije obavezno). Konzumirajte mlako, a kad se ohladi, kompot možete da sipate u čiste tegle i da ga čuvate u frižideru.

Kompot od sljiva
foto: Shutterstock

Šljive

Za ljubitelje šljiva, tu je i kompot za koji vam trebaju 300 ml vode, dve kašike meda, 500 g šljiva bez koštica, dva štapića cimeta i tri-četiri zvezdasta anisa. Zagrejte vodu u loncu dok ne proključa. Pustite da smesa vri 30 sekundi. Dodajte šljive, šećer, štapiće cimeta i anis i kuvajte do 10 minuta. Pre posluživanja kompot malo prohladite i, ukoliko ne stavljate šećer, dodajte med.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs